България става енергийно зависима страна, смята председателят на АБВ Румен Петков

Рекламирай в beZpartien.bg

България става енергийно зависима страна, каза днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен председателят на ПП АБВ Румен Петков. 
„Обемът на внесения ток в България надвишава обема на изнесения, което вече трябва да ни декларира по един категоричен начин, че България става енергийно зависима страна в резултат на престъпното управление на българската енергетика през последните петнадесетина години“, категоричен бе Петков.
Според него решението на Мария Габриел да оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство е „строго положително от гледна точка на малката възможност да спасим енергетиката си и ядреното бъдеще на България чрез отмяна на всички решения на Народното събрание, свързани с енергетиката“. Петков заяви, че незабавно трябва да започне строителството на атомната електроцентрала в Белене.
Лидерът на АБВ смята, че в интерес на България е радикалното преосмисляне на Зелената сделка. Според него също така трябва да има гарантиране на нормалната работа на топлоцентралите, преосмисляне на цялата политика, свързана със заплащане на вредните емисии и други.
Петков посочи още, че България е става все по-голям износител на въглища. „Сърбия, която си купува от нашите въглища, произвежда несравнимо по-евтин ток и ние си купуваме от Сърбия тока, произведен от нашите, родни въглища“, отбеляза той.  
По повод политическата ситуацията и възможността за предсрочни парламентарни избори, Петков коментира, че, „ако някой в момента може да формира правителство, това е Движението за права и свободи“. „Не знам те доколко биха се ангажирали, но след вчерашното изявление на г-н Пеевски, че този парламент си отива, няма как да се стигне до сериозни разговори за кабинет“, посочи лидерът на АБВ.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *