България ще е почетен гост на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица през 2025 г.

България ще е почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 година в Подгорица. Харта за това е подписал служебният министър на културата Найден Тодоров по време на официална церемония в столицата на Черна гора вчера, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата (МК).
„Благодаря за всичко, което правите за книгите. Радвам се, че тук има много млади хора. Изключително съм горд, че днес България има писатели и поети, които да ни правят горди по света. Книгите не могат да променят света, но книгите променят хората, а хората могат да променят света“, е казал Тодоров в обръщението си към гостите на панаира. 
По време на визитата си служебният културен министър е провел срещи с министъра на културата и медиите в Черна гора Тамара Вуйович и с кмета на историческата столица на Черна гора – Цетине, Никола Джурашкович. Двамата министри на културата са обсъдили участието на България в 18-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица, както и приемането на статута на страна гост на следващото издание догодина, посочват от пресцентъра.
Двамата са се обединили около тезата, че е необходимо да бъде подновена програмата за сътрудничество в областта на културата между двете държави. Наред с темите за конкретните сфери на сътрудничество са били обсъдени още възможностите за организиране на Дни на българската култура в Черна гора през следващата година. 
По време на среща с кмета на град Цетине Найден Тодоров е посочил, че застава зад инициатива за наименуване на улици на българския поет Иван Вазов в Черна гора и на черногорския писател и поет Петър Негош в България. 
В рамките на 18-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица България се представя със собствен щанд, организиран от посолството в Черна гора, със съдействието и участието на Министерството на културата и асоциация „Българска книга” (АБК). Представени са издания на повече от 20 съвременни български автори, а непосредствено до българския щанд е изложбата „Глаголица“.
Като специален гост на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица България следва Франция, която е била специалният гост на тазгодишното изложение, посочват от АБК.
„През 2025 г. в Подгорица ще имаме огромната възможност да разгърнем широката палитра от български автори, преводачи и издателства, както и да насочим фокуса на внимание на целия литературен свят за няколко дни върху българската култура и българския творчески талант“, посочва Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на АБК.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари