България ще продължи да подкрепя и развива връзките си с представителите на българското национално малцинство в Молдова, каза президентът Румен Радев

Рекламирай в beZpartien.bg

България ще продължи да подкрепя и развива връзките си с българското национално малцинство в Молдова в диалог с представителите на общността, както и с молдовските държавни институции, така че заедно да бъдат намерени най-ефективните решения на техните проблеми. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на българското национално малцинство в Република Молдова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. 
Съхраняването на целостта на Тараклийския район, населен компактно от етнически българи, и след административната реформа в Молдова, запазването на академичната независимост на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ и привличането на инвестиции в Тараклийския район, бяха сред акцентите на срещата. Сънародниците ни в Молдова изразиха готовността си за активно участие в разговорите за бъдещето на Тараклийския район, информират от президентската институция. Засегнати бяха и перспективите за развитие на българското национално малцинство в светлината на предстоящото адаптиране на Молдова към европейското законодателство. Българите от Молдова ще настояват следваните подходи да отчитат особеностите на районите, в които живеят различни малцинства, включително и Тараклийския район, така че да се гарантират техните права, в т.ч. възможностите им за препитание, и да не се допуснат процеси на обезлюдяване. Президентът Румен Радев подчерта, че в тази насока както българската държава, така и Европейският съюз, ще следят стриктно за спазването на правата на малцинствата и за пълноценното им участие в развитието на обществените процеси в страната. 
Вицепрезидентът Илияна Йотова постави въпроса за училищното образование на български език на българските деца в Молдова. Тя призова за актуализиране на споразумението за сътрудничество между България и Молдова в областта на образованието. Това би позволило и създаването на партньорски връзки между български професионални училища и училища в Тараклийския район, и ще даде възможност за акредитация на нови специалности в университета „Григорий Цамблак“.
Президентът Румен Радев и молдовският министър-председател Дорин Речан обсъдиха съдействието на България за укрепването на европейския път на Молдова на среща на 1 юни. Двамата подчертаха отличните двустранни отношения и амбицията за тяхното последващо надграждане и развитие. Етническите българи в Молдова са лоялни граждани на страната и допринасят за културното ѝ богатство, беше общата позиция по време на срещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *