България ще продължи да спазва и развива принципите за зачитане на универсалните човешки права, каза на форум в Женева зам.-министър Наталия Ефремова

България ще продължи да спазва и развива принципите за зачитане на универсалните човешки права, равния достъп до възможности, правото на социална защита и справедлив преход на пазара на труда. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова на събитие в рамките на 112-ата сесия на Международната конференция на труда в Женева, Швейцария. Това се посочва в информация на сайта на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), публикувана днес.
„Достойният труд изисква съвместните усилия на правителствата, социалните партньори и международната общност като цяло. Социалният диалог е необходим фактор за преодоляването на предизвикателствата и използването на възможностите, произтичащи от променящия се свят на труда“, каза още Ефремова. Тя заяви пълната ангажираност на страната ни да гарантира зачитането на правата на работниците и да осигури справедлив, честен и приобщаващ свят на работа. 
Производителността и конкурентоспособността на компаниите, дигитализацията и развитието на уменията, насърчаването на равенството между половете, недискриминацията, многообразието и приобщаването на работното място, са ключови приоритети за работодателите, насочени към създаването на устойчива заетост и достоен труд, каза делегатът на българските работодатели Евгений Иванов. Делегатът на българските работници и служители Иоанис Партениотис подчерта, че „социалната справедливост е отговорност на цялото общество и пътят към постигане на баланс и защита на интересите на работещите трябва да се осъществява чрез социалния диалог.
Преди дни служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов се срещна с генералния директор на Международната организация на труда (МОТ) Жилбер Хоунгбо. Приоритетите на България в политиката по заетостта за 2024 г. съответстват на приоритетните направления на Глобалната коалиция за социална справедливост – инициатива, създадена по идея на генералния директор на МОТ, увери той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари