beZpartien

България ще участва в инициативата на МВФ за набиране на средства за Доверителния фонд за намаляване на бедността и подкрепа на растежа, реши Министерският съвет

Рекламирай в beZpartien.bg

Правителството одобри участието на България в инициативата на Международния валутен фонд (МВФ) за набиране на средства за Доверителния фонд за намаляване на бедността и подкрепа на растежа със сума в размер на 5 млн. специални права на тираж (около 6,7 млн. щатски долара). Това съобщиха от правителствената пресслужба. Необходимото финансиране ще бъде обезпечено с проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 г.
Във времена на значими глобални предизвикателства и кризи, които са свързани с увеличени нужди от финансиране, МВФ играе ключова роля в подкрепата на уязвимите страни, включително чрез Доверителния фонд за намаляване на бедността и подкрепа на растежа. В този контекст всички държави членки на Фонда споделят съвместна отговорност за поддържането на адекватно ниво на неговите ресурси. Целта на инициативата е да бъде попълнен съществуващият недостиг на средства и МВФ да запази капацитета си за предоставяне на финансова помощ на страните с ниски доходи при облекчени условия.
Участието на България в набирането на средства по този инструмент е изпълнение на ангажименти като акционер в МВФ, кореспондира с международните приоритети на страната за реализиране на споделени цели и политики в една фрагментирана глобална икономика и ще изпрати положителен политически сигнал към международната общност за готовността на страната да сподели определени финансови отговорности по международни инициативи, посочиха още от правителствената информационна служба.
БТА припомня, че на пресконференция вчера говорителят на Фонда Джули Козак каза, че международната организация определя като „жизненоважно“ тази година нейните страни членки да постигнат сделка за увеличаване на кредитните ресурси, базирани на квоти, за да се справят с нарастващите глобални икономически сътресения. Прегледът на квотите ще бъде гореща тема на годишните срещи на МВФ и Световната банка, които трябва да се проведат следващия месец в Маракеш, Мароко.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *