Българска фондация е купила две трети от родната къща на Димитър Талев в Прилеп

Фондация „Манол Пейков и приятели“ е купила две трети от родната къща на Димитър Талев в Прилеп. За това съобщи Манол Пейков в профила си във Фейсбук.
„От днес две трети от родната къща на Димитър Талев в Прилеп (частта, към която поех личен ангажимент преди година, два месеца и два дни) са българска собственост. По-точно – собственост са на регистрираната в обществена полза фондация „Манол Пейков и приятели“ – благодарение на 1374-мата дарители, които повярваха в каузата и в моята способност (и годност) да я осъществя, и през последната година преведоха по сметките на фондацията 215 797 лева и 58 стотинки“, написа Пейков.
Той посочва, че сумата за придобиване на къщата е 82 500 евро (като 2 500 са за плащане на местния данък). Към това се прибавят адвокатски разходи (по разписка) за 1 050 евро, сиреч – общо 83 550 евро, или 163 410 лв. По думите му това означава, че от събраните средства остават още 52 388 лева, които ще бъдат използвани за предстоящите ремонти и евентуални придобивания на останалите дялове от къщата.
Преди няколко дни служебното правителство на премиера Димитър Главчев възложи на служебния министър на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и стартира процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп. Около това се обединиха министрите от служебния кабинет по време на оперативното си заседание на 29 май, съобщиха тогава  от правителствената пресслужба. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари