Българската антикорупционна правна рамка е много добра, въпросът е в човешкия фактор, смята Калин Славов от Асоциация „Прозрачност без граници“

Рекламирай в beZpartien.bg

Българската антикорупционна правна рамка е много добра, въпросът е в човешкия, в управленския фактор, каза днес във Варна изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов.
По покана на областния управител на Варна Андрияна Андреева, Славов проведе среща с представители на общини от региона. Акцентите в дискусията бяха Законът за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, както и въвеждането на стандартите за екологично, социално и отговорно управление (ESG) при осигуряване на финансиране и достъп до публични ресурси.
Подготвя се европейска директива в областта на синхронизирането на антикорупционната законодателство, но за нашата страна тя не казва нищо ново, посочи Калин Славов. Според него у нас въпросът е в използването на правните инструменти, като организационната среда е най-трудна за промяна.
Славов припомни, че резултатите от Индекса за възприятие на корупцията за 2023 г. показват, че най-добрите примери у нас са общините Бургас и Русе. Той обясни, че има разработени стандарти, които публичните институции могат да ползват, докато разработват и прилагат вътрешните си системи за контрол. Изпълнителният директор на асоциацията добави, че не е достатъчно да се спазва само буквата на закона, а да се надгражда, за да се постига по-голяма прозрачност и отчетност. Като пример той даде обществените поръчки, където общините спазват изискванията на нормативната рамка, но не се провеждат никакви обсъждания с гражданите, за да се постигне споделена отговорност.
Областният управител Андрияна Андреева каза, че администрацията започва серия антикорупционни инициативи, като разговорът с директора на Асоциация „Прозрачност без граници“ поставя началото. Тя призова общините, гражданите и фирмите също да бъдат активни и да предлагат конкретни антикорупционни мерки.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *