Български и американски военнослужещи ще преминат обучение и тренировка с инструктори от Въздушната Национална гвардия на американския щат Тенеси

Започват съвместни подготовки на личен състав от българските Военновъздушни сили (ВВС) и ВВС на Националната гвардия на американския щат Тенеси, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната (МО).
Трета авиационна база е домакин на българо-американските съвместни подготовки Falcon Defender 2024 и Falcon Responder 2024 от 10 до 14 юни. 
Български и американски военнослужещи ще преминат обучение и тренировка с участието на инструктори и военнослужещи от Въздушната Национална гвардия на щата Тенеси за четвърта поредна година. От българска страна ще вземат участие военнослужещи от авиационните формирования на Военновъздушните сили от Трета авиационна база, 24-а авиационна база, 22-ра авиационна база и 12-а авиационна база, уточниха от МО.
От военното министерство посочиха, че обмяната на международен опит в предходните години е допринесъл в значителна степен за развитие на практическите умения и знания на специалистите за изпълнение на стандартни оперативни процедури при реакция на инциденти в и около сгради и зони с контролиран достъп, насочване, ръководство и комуникация за управление на сигурността.
Съвместните тренировъчните действия имат и своята конкретна насоченост към подготовката на личния състав за противопожарно осигуряване на самолет F-16, работа със специално противопожарно оборудване, действия при гасене на пожар, оказване на първа помощ на пострадали и аварийно-спасителни дейности, добавиха от ведомството.
На 4 юни т.г. на учебния полигон „Корен” приключи многонационалното учение „Тракийски войн – 24″ с демонстрационни стрелби и динамичен и статичен показ на въоръжение и техника. В тренировките на полигоните „Ново село” и „Корен” участваха над 2000 военнослужещи и около 700 единици техника. На полето бяха и формирования от Италия, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Хърватия, Черна гора и САЩ. Военнослужещи от 181-ви артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси в САЩ стреляха с ракетна система за залпов огън HIMARS.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари