Български институции и политици осъдиха нападението, при което беше прострелян словашкият премиер Роберт Фицо

Български институции и политици осъдиха нападението, при което беше прострелян словашкият премиер Роберт Фицо.
Той бе прострелян и ранен в корема след правителствена среща, а полицията е задържала заподозрян за нападението, съобщиха световните агенции. Фицо е настанен в болница с животозастрашаващи наранявания, съобщи словашката правителствената служба, която определи случилото се като опит за убийство.
България остро осъжда бруталното посегателство срещу министър-председателя на Словакия, заяви в социалната мрежа „Екс“ президентът Румен Радев. Подобно насилие застрашава стабилността на демократичния процес в Европа и е абсолютно недопустимо, посочи държавният глава и добави: „Молим се за живота на Роберт Фицо“.
Осъждаме категорично атаката срещу Робърт Фицо, пожелаваме му бързо възстановяване, сила и кураж на семейството му, се посочва в публикация на Министерския съвет в социалната мрежа „Екс“.
„Осъждам остро ужасяващата атака срещу премиера на Словакия Роберт Фицо“, написа във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Такива актове на насилие нямат място в обществото ни и застрашават основните европейски ценности и начин на живот, добави Борисов и пожела на премиера Фицо сила и бързо възстановяване.
„Силно осъждаме опитите политическите въпроси и несъгласия да се решават чрез насилие. Желаем сила и смелост на семейството и приятелите на г-н Роберт Фицо“, заяви в в социалната мрежа „Екс“ съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.
Като възпитаник на Прешовския университет в Словакия, където изкарах специализация през периода на моята докторантура в Българската академия на науките, изключително много симпатизирам на братския словашки народ и се моля Роберт Фицо да оцелее, написа във фейсбук лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, съобщиха от партията.
„Стрелбата по премиера на Словакия и мой приятел Роберт Фицо е брутално и абсолютно недопустимо посегателство към свободата и демократичния избор на словашкия народ“, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук. „Най-остро осъждаме всички форми на политически екстремизъм, омразата и насилието. В този момент мислите ми са с Роберт и семейството му“, добави Нинова. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари