Български писатели и издатели са участвали в Международния фестивал на прозата в Куманово

Българските автори Йорданка Белева и Петър Денчев и издателят Пламен Тотев са участвали в Международния фестивал на прозата в Куманово, втория по големина град в Република Северна Македония, съобщават от издателство „Персей“.
Сред останалите писатели, включили се в събитието, са били Боян Кривокапич – авторът, номиниран от Сърбия за Европейската награда за литература 2024, писатели от Северна Македония като Фросина Пармаковска, Владимир Янковски и Живко Гроздановски – председател на Дружеството на македонските писатели, Душко Кръстевски, Арлинд Фаризи и др. Създател на фестивала е Сашо Тодоровски. 
Изкуственият интелект (ИИ) е бил сред основните теми, обсъждани по време на фестивала. Участниците в дискусията са се обединили около мнението, че в създаваните от ИИ текстове липсва емоция и оригиналност, но той се развива изключително бързо и в съвсем скоро време действително може да се превърне в заплаха за авторите, както в момента силно застрашава труда на преводачите, особено тези, боравещи с английски, посочват от „Персей“. 
В рамките на фестивала се е провела литературна работилница за деца и за творческо писане.
„На фона на сложните политически взаимоотношения между България и РС Македония прави впечатление, че културата и литературата са крачки напред. Сред най-четените писатели там са Георги Господинов и Алек Попов, в България пък са издавани всички водещи македонски автори“, разказват от издателството. Оттам допълват, че през месец май пред публиката в Битоля Сдружението за македонско-българско приятелство, ръководено от Маринела Петреска, е представило трима български автори – Димитър Христов, Пламен Тотев и Светлана Николова, заедно с местния белетрист и театрал Сашо Огненовски. Тримата български автори са гостували и на събитие в Българския културен център в Скопие.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари