beZpartien

Български произведения на изкуството бяха продадени за 300 хиляди евро на търг в София

Рекламирай в beZpartien.bg

Произведения на модерното и поствоенно българско изкуство бяха продадени за общо 300 хиляди евро. Това се случи на търг, провел се на 2 април в София. Аукционът включваше селекция от 104 български картини. Произведенията бяха част от изложбата на Artmark в къща „Ватев“ в София. 
Организаторите на събитието отчитат успеваемост от 86,5% от продадените партиди, продажба за 140% от средната оценка и 110% над максималната оценка. „Търгът продължи 5 часа, така че наддаването беше интензивно“, отбелязват от аукционната къща.
Акцент в търга бе произведението „Разходка с шейната“ на Ярослав Вешин, създадена в периода, в който той живее в Мюнхен и в Словакия. Творбата се завръща за първи път на българския пазар на публичен търг, след като повече от 100 години е част от немска колекция. На търга тя бе продадена за 40 хиляди евро (при първоначална цена 25 000 евро).
В топ 3 по резултати попада и картината на Васил Стоилов „Розовата роза“ (Момиче от село Герман). Тя участва за първи път в публичен търг и след 38 наддавания бе продадена за 24 хиляди евро – три пъти повече от максималната оценка (5 -8 хиляди евро). Друг впечатляващ резулнат постигна „Жътвар на Владимир Димитров-Майстора“. При начална цена 15 хиляди евро, тя бе откупена за 24 хиляди евро.
Иван Мърквичка бе представен в аукционната селекция с три женски портрета. Любопитен факт е, че два от тях  – лот 6 „Жена от Боженци (Рада Андреева)“ и лот 27 „Жена от Боженци“, някога са били част от една и съща творба, разделени от художника след създаването им в края на XIX век. От екипа на аукционната къща казват, че не могат да разкрият информация за собствениците на двете произведения. Отбелязват обаче, че лот номер 6 – „Жена от Боженци“ (Рада Андреева), е продадена за 11 хиляди евро, надхвърляйки максималната оценка (6 -9 хиляди евро), а лот 27 – „Жена от Боженци“,  е откупена за 8 хиляди евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *