Българските артисти заслужават национална концертна зала, която да отговаря на висотата на таланта им, каза президентът Румен Радев

Рекламирай в beZpartien.bg

Българските артисти заслужават национална концертна зала, която да отговаря на висотата на таланта им – функционална и естетически издържана сграда, която да предоставя отлични условия, както за творците, така и за публиката. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща днес с ръководството на Столичната община и на три музикални института, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
В разговора на „Дондуков“ 2 участваха кметът на София Васил Терзиев, както и главният архитект на столицата Здравко Здравков, директорът на Софийската филхармония  Найден Тодоров, директорът на Софийската опера и балет проф. Пламен Карталов, директорът на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ Еделина Кънева. Съпругата на президента – Десислава Радева, също взе участие в срещата. 
На срещата днес бяха обсъдени основните характеристики на проекта за музикална зала и възможните терени в София, където сградата може да бъде построена, като се отчетат, както професионалните изисквания на музикалните дейци, така и условията на градската среда. „Българските артисти безспорно заслужават свой музикален храм, но реализирането на този проект ще донесе и икономически ползи за София и ще насърчи културния туризъм“, каза президентът Румен Радев по време на срещата. 
Кметът на София Васил Терзиев заяви готовността на Столичната община за диалог с професионалните среди за намиране на подходящо място за изграждане на музикалната зала. По думите му, проектът съответства на приоритетите на ръководството на местната власт в подкрепа на културата и туризма. От музикалните институции заявиха необходимостта проектът да бъде изграден на достъпно място, като се вземат предвид различни специфики, свързани с концертната дейност. 
Инициативата за изграждане на нова национална концертна зала под патронажа на държавния глава Румен Радев беше обявена официално през февруари 2021 г. в президентската институция. В подкрепа на начинанието президентът проведе поредица срещи с представители на компетентни институции и на културните среди за популяризиране на проекта и реализацията му. 
БТА припомня, че проектът по изграждането на нова акустична концертна зала в София, наречен „Нов храм на музиката“, е инициативата на фондация „Богария“, Софийската филхармония, Съюзът на музикалните и танцови дейци, и е под патронажа на президента Румен Радев. В началото на октомври миналата година се проведе обществено обсъждане на проекта. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *