Българският модул за гасене на горски пожари замина за Гърция

Първа група от двайсет пожарникари от българския „Модул за наземно гасене на горски пожари с използване на превозни средства“ замина днес за Гърция, за да помага в борбата с горските пожари в южната ни съседка.
Модулът беше изпратен от Благоевград от директора на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов. 
За трета поредна година участваме в инициативата на Европейската комисия (ЕК) за предварително разполагане на екипи в страни, които са изложени на по-висок риск от горски и полски пожари, каза пред журналисти гл. комисар Джартов. Той посочи, че българският екип ще бъде разположен на летището в Солун, а първата група ще остане в Гърция до средата на следващия месец, когато ще бъде направена ротация с други 20 служители. 
Към момента изпращането на модула има по-скоро превантивен характер, въпреки че в Гърция сравнително рано започнаха пожарите, отбеляза Джартов. Модулът включва пожарникари от дирекциите в Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Добрич, от Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. В него има и двама представители на Столичната община, като за първи път правим това взаимодействие заедно, от гледна точна на изпращане на наш модул в чужбина структуриран по този начин, каза още директорът на ГДПБЗН. Екипите заминават с техника – два пожарни автомобила и пикап, който е получен миналата година, финансиран със средства от ЕК и предназначен за модула за гасене на горски пожари, посочи гл. комисар Джартов.
Във връзка с оценката на работата на българския модул в Гърция, директорът на ГДПБЗН отбеляза, че тя винаги е много висока. Предвид това, че при пожара миналата година, най-големият пожар в Европа, нашите момчета работиха заедно с гръцките колеги, това е всъщност тяхната оценка за това, че имат доверие на нашите служители, че могат да работят с тях на място там, където е най-трудно и най-опасно, посочи Александър Джартов във връзка с участието на български екипи в гасенето на пожара край Александруполис. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари