Българският патриарх Даниил прие Симеон Сакскобургготски в Синодалната палата

Българският патриарх Даниил прие Симеон Сакскобургготски в Синодалната палата, съобщиха от Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП).
„В сградата на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП), се проведе среща на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Даниил с Негово Величество цар Симеон Втори“, се казва в съобщение, публикувано в сайта на Българската патриаршия.
На срещата присъстваха също Техни Високопреосвещенства: Великотърновският митрополит Григорий, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум и Старозагорският митрополит Киприян, и Техни Преосвещенства: Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод, и Браницкият епископ Пахомий – първи викарий на Софийския митрополит, както и Негово Всепреподобие йеромонах Йоан, протосингел на Софийска света митрополия.
Симеон Сакскобургготски поздрави първойерарха на Българската православна църква с избора му за патриарх, като му сподели, че той е петият предстоятел на родната ни църква, с когото се среща – след екзарх Стефан и блаженопочиналите патриарси – Кирил, Максим и Неофит.
„От своя страна и от името на духовенството, Негово Светейшество отправи благодарност към цар Симеон за важната му роля за преодоляването на разкола в Българската православна църква преди точно двадесет години, което дава възможност и за единението на народа“, се отбелязва в съобщението.
Симеон Сакскобургготски е споделил спомени от свои поклоннически пътувания и от неколкократните си посещения на Зографския манастир, след което се обърнал към патриарх Даниил с думите: „В ръцете на Ваше Светейшество ще има страшно много работа и отговорност… Усещам, че има голям ентусиазъм и големи очаквания“.
„Да ни помага Бог да ги оправдаем“, е казал Негово Светейшество и е допълнил: „Господ да Ви дарува крепко здраве на Вас и на Нейно Величество, за да продължите мисията си – да бъдете пример на останалите държавници да следват тази обединителна мисия, за която народът им е гласувал доверие“.
В края на срещата Симеон Сакскобургготски е подарил на патриарх Даниил албум с фотографии „В служба на България (1887–2017)“, а първойерархът на Българската православна църква му е връчил комплект от седем сребърни монети с български манастири и чудотворни икони на Света Богородица, допълват от БПЦ-БП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари