Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ се завърна от 32-рата полярна експедиция

Рекламирай в beZpartien.bg

Първият български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) се завърна от 32-рата полярна експедиция днес във Варна. Той бе посрещнат с официална церемония на Морска гара, на която присъстваха началникът на Висшето военноморско училище (ВВМУ) флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, председателят на Българския антрактически институт проф. Христо Пимпирев, началникът на Щаба на ВМС капитан първи ранг Ваньо Мусински, областният управител Андрияна Андреева, кметът Благомир Коцев, Илин Димитров, секретар по култура, образование и туризъм на президента на България. Сред участниците в церемонията бе и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.
При посрещането на НИК 421 бе прочетен поздравителен адрес от президента Румен Радев до проф. Медникаров, проф. Пимпирев, командира на кораба капитан първи ранг Николай Данаилов и членовете на екипажа. Днешният ден ознаменува постиженията на целия колектив на експедицията, посочва държавният глава. По думите му последната мисия на родните полярници потвърждава за пореден път високото значение и авторитета на българските научни изследвания в световен мащаб и е вдъхновяващ пример за ползотворно сътрудничество с чуждестранни експедиции, образец за обединени усилия в търсенето на решения на глобални проблеми. От съществена важност за българската научна инфраструктура е построяването на нова модерна лаборатория в базата ни на Антарктида, посочва още президентът и приветства учените за всеотдайността, с която са работили в тежки метеорологични условия, за да изпълнят успешно 12 научни проекта в рамките на 32-рата полярна експедиция. В поздравлението си Румен Радев изразява твърда увереност в бъдещите успехи на българските антарктици. 
С добре дошли в родното пристанище и поздравление за отлично изпълнените задачи посрещна екипажа на НИК 421 началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Медникаров. Той подчерта, че това е най-боеспособният и подготвен екипаж на български военен кораб, което е доказано с изпълнените задачи по разтоварване на множество материали и конструкции на необорудван бряг, дейностите по осигуряване на научноизследователските проекти, умелата работа на личния състав, техническия и логистичния сектор. Медникаров поздрави моряците и за ефективната им работа като български военноморски дипломати в пристанищата на Аржентина и Бразилия. 
От името на командването на ВМС кап. Ваньо Мусински даде висока оценка за безукорно протеклото плаване на НИК 421 и изказа възхищение от солидната подготовка на Военноморското училище и неговите партньори, и отличното изпълнение на трудните задачи от страна на моряците. По думите му това е позволило да се опровергаят всички скептици и да се покаже, че е възможно плаване на български кораб в Южното полукълбо. 
Проф. Христо Пимпирев се обърна към моряците като „приятели“, защото по думите му всички на Антарктида са голямо семейство, екип, в който моряци и учени не могат едни без други. Свалям шапка на това, което правите, защото доказваме, че сме морска нация и можем да работим за България, допълни той.  
Според командира на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ капитан Николай Данаилов екипажът се завръща от 32-рата българска полярна експедиция у дома в много добро състояние. Плавателният съд също е в добро състояние и има нужда само от леки ремонти, които ще бъдат изпълнени в местен завод. Той припомни, че 32-рата експедиция бе по-продължителна с около 30 дни в сравнение с предходната, но най-важното е, че изпълнена работата по новата научна лаборатория на българската база на остров Ливингстън.
На церемонията бяха връчени грамоти на партньори, оказали подкрепа при второто плаване на НИК 421, сред които командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на ВВС ген. майор Димитър Петров и Даниел Христов от Дирекция „Консулски отношения“ към Министерството на външните работи. 
***
По време на 32-рата българска експедиция до Антарктида, БТА публикува видеоинтервюта с български антарктици. БТА представи и всички научни проекти с видео, снимки и текстови материали, подготвени съвместно с учените преди заминаването им.
Рубриката „България – Антарктида: Корабният дневник на БТА“ дава подробна информация за цялото плаване на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ до Антарктида и обратно, за престоя му там, както беше по време на историческото първо плаване до Ледения континент през 31-вата експедиция в края на 2022 г. и началото на 2023 г. Тогава само БТА имаше кореспондент на борда – Константин Карагьозов, който предаваше новини за всеки от 127-те дни на експедицията в текст, видеоматериали и снимки. През юни БТА издаде на български и английски език брой на списание ЛИК „До Антарктида и назад под български флаг“, посветен изцяло на историческата експедиция.
Цялата информация на БТА за българските научни изследвания на Антарктида и подпомагането им от българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, както и другите дейности на българската антарктическа база, отново е достъпна и за всички медии на български и на английски език на интернет страницата на агенцията в разделите „България – Антарктида: Корабният дневник на БТА“ / „Bulgaria – Antarctica: BTA’s log“.
БТА има и Национален пресклуб на борда на кораба и откри пресклуб в българската антарктическа база на остров Ливингстън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *