НачалоСвятБайдън: "Борбата на Украйна е част от нещо много по-голямо"

Байдън: „Борбата на Украйна е част от нещо много по-голямо“

Посещението на украинския в се очакваше с нетърпение. Володимир Зеленски не беше ускал страната си от началото на войната, която бе започната от на 24 февруари 2022.

Американският президент Джо Байдън посрещна Зеленски в Белия дом. Байдън обеща на нова военна помощ в размер на 1,85 милиарда щатски долара – включително система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, за която украинският президент настоява от месеци. „Пейтриът“ може да отблъсква самолети или ракети и от по-голямо разстояние. Смята се, че е вероятно украинските войници да бъдат обучени в използването на системата в американския военен полигон в Графенвьор, Бавария.

„Борбата на Украйна е част от нещо много по-голямо“

След разговорите си двамата дадоха съвместна пресконференция. В нея Байдън подчерта, че та на Украйна срещу руските агресори е „част от нещо много по-голямо“. „Ако останем безучастни и наблюдаваме такива явни атаки срещу свободата и демокрацията и основните принципи на суверенитета и териториалната цялост, това със сигурност ще има по-лоши последици за света“. Нападението срещу свободата на Украйна е и нападение срещу нашата свобода, каза още той. Байдън подчерта, че не се притеснява за сплотеността на Запада в подкрепа на Украйна, защото никога не е виждал и ЕС толкова обединени, колкото сега на фона на тази война.

Според американския президент, Зеленски сам трябва и може да реши кога да проведе мирни преговори с Русия. Когато Зеленски има готовност да преговаря с Кремъл, „ще пожъне успех, защото ще е спечелил на бойното поле“, заяви Байдън на съвместната им пресконференция. Той добави, че Украйна се стреми към справедлив мир и затова безусловната военна подкрепа за Киев е неизбежна. Американският президент подчерта, че Владимир няма намерение да сложи край на тази жеса война. „САЩ ще продължат да подкрепят Украйна – толкова дълго, колкото е необходимо“.

„Помощта на САЩ е инвестиция в глобалната сигурност“

След разговорите и съвместната пресконференция в Белия дом Володимир Зеленски държа реч пред членовете на Конгреса. Тя продължи около половин час и многократно беше прекъсвана от аплодисменти.

Въпреки всички несгоди и апокалиптични сценарии, Украйна не се е предала, подчерта Зеленски. „Украйна е жива и здрава.“ Украинският президент благодари сърдечно на САЩ за подкрепата, която оказват на Украйна в тази война. „Вашите помощи не са милостиня“, подчертава той. „Те са инвестиция в глобалната сигурност и демокрация и Украйна ще ги използва най-отговорно.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО