НачалоСвятБайдън иска да се срещне с китайския лидер

Байдън иска да се срещне с китайския лидер

Президентът на Джо Байдън заяви, че е „сигурен“, че ще се срещне със Си Цзинпин през ноември, ако китайският лидер реши да участва в та на Г-20, планирана на индонезийския курортен остров Бали, предаде НЕС.

„Ако той е там, съм сигурен, че ще се видим“, каза Байдън пред репортери в Белия дом.

Байдън не се е срещал със Си, откакто стана през януари 2021 г., о ограничи контактите между лидерите на двете суперсили до поредица от телефонни и видеоразговори.

Напрежението нараства заради заплахите на Китай към подкрепяния от САЩ Тайван и все още нерешения търговски спор между двете най-големи икономики в света.

Възможностите за провеждане на среща на високо равнище обаче бяха ограничени от глобалната пандемия от Ковид-19 и ограничаването на международните пътувания от страна на Си.

През август президентът на Индонезия Уидодо заяви пред агенция Блумбърг, че както Си, така и президентът на Владимир ще присъстват на срещата на върха на Групата на 20-те, което също създава възможност за първата среща Байдън-Путин след като Москва нахлу в .

Белият дом все още не е потвърдил подробности за плановете за пътуване на Байдън.

По време на последния им телефонен разговор, състоял се през юли, американски служител заяви, че Байдън и Си са решили да „намерят взаимно приемливо време“ за лична скорошна среща.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО