Безплатни пародонтални прегледи организира Факултетът по дентална медицина на Медицинския университет в София

Съвременните изследвания подкрепят връзката между високото кръвно налягане и пародонтита (възпалително-деструктивно заболяване на венците и тъканите, поддържащи зъбите). Пародонтитът като един от рисковите фактори за хипертония е в основата на съвместна инициатива на Българската лига по хипертония и на Факултета по дентална медицина (ФДМ) на Медицинския университет (МУ) в София за едновременно извършване на скринингови прегледи за хипертония и на специализирани пародонтални прегледи. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.
Във връзка с това, на 15 май, от 8:00 до 16:00 ч., във Факултета по дентална медицина, на втория етаж, в кабинети 253-Г и 253-В ще има безплатни пародонтални прегледи от специалисти. Прегледите могат да се комбинират с проверка на кръвното налягане, която ще се предлага в специален пункт пред Военномедицинската академия в София, която е в непосредствена близост до ФДМ. 
Освен прегледи за пародонтит, ще има възможност и за последващо безплатно професионално почистване на зъбите.
Кампанията е в рамките на инициативата „Месец май за мерене“ на Българската лига по хипертония, в която Медицинският университет в София е партньор за поредна година.
Както БТА писа, Център за съвременни технологии в денталната медицина беше открит в края на ноември 2023 г. във Факултета по дентална медицина на Медицинския университет (МУ) в София.
За пореден път се събираме по хубав повод в нашия факултет за откриването на този Център за дигитално направлявано практическо обучение на нашите студенти по основните дисциплини, които се изучават. На практика всички клинични дисциплини имат и предклинична част и центърът ще се използва за тази цел, каза на откриването деканът на Факултета по дентална медицина (ФДМ) на МУ-София проф. д-р Божидар Йорданов.
Центърът се състои от пет зали, които са оборудвани с по 12 работни места с компютри на всяко от тях и със специални машини за обучение. Има и настолен скенер, с който да работят студентите, както и компютърна програма за обучение, обясни тогава деканът. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари