Безплатни прегледи по повод Световния ден на астмата ще се правят в Белодробната болница в Троян

Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян (СБАЛББ) ще отбележи Световния ден на астмата с безплатни профилактични прегледи. Те ще се проведат в седмицата от 7 до 10 май. Това съобщи за БТА д-р Цветомила Дудевска, управител на лечебното заведение.
Екип от лекари ще преглежда всички граждани, които желаят да си направят преглед, свързан с налично белодробно заболяване или профилактика. Прегледите ще се провеждат всеки ден от 8:00 до 16:00 часа в приемно-консултативните кабинети на болницата.
В рамките на инициативата на открито, в двора на лечебното заведение, ще се извършат безплатно функционални изследвания на дишането (спирометрия). „Това е златен стандарт за диагностика на астма и други бронхо-обструктивни заболявания“, каза д-р Дудевска.
Тя разказа, че се отбелязва известен ръст на състояния, свързани с бронхиална обструкция. В много от случаите тя може да се свърже и с начало на астма.
„Удачно е пациенти, които имат известни затруднения с дишането, включително като следствие от прекарана КОВИД инфекция, да направят този тест,  който да покаже има ли функционални ограничения или не“, допълни управителят на лечебното заведение.
Прегледите ще са свързани и със снемане на подробна анамнеза от пациентите, при която ще се изследват фамилна обремененост, работа в запрашена среда или с вещества, които биха могли да окажат въздействие върху дихателната система. При необходимост, на пациентите ще бъдат направени образни, клинични и микробиологични изследвания.
На 9 май от 11:00 часа в конферентната зала на болницата ще се проведе обучение на пациенти, които вече страдат от астма, за ползване на техните инхалаторни медикаменти.
По думите на д-р Дудевска правилното използване на инхалаторните медикаменти е  важна част от поддържане качество на живот на пациентите с астматични заболявания.
В обучението могат да се включат и общопрактикуващи лекари, които проявяват интерес към темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари