Безработицата се очаква да спадне до 4% с Плана по заетостта, каза министър Иванов пред генералния директор на Международната организация на труда

В резултат на изпълнението на Плана по заетостта през 2024 г. се очаква нивото на безработица в България да намалее до 4%, а заетостта във възрастовата група 20-64 г. да достигне 77%. Това посочи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов на среща с генералния директор на Международната организация на труда (МОТ) Жилбер Хоунгбо. Разговорът им се състоя в рамките на 112-ата сесия на Международната конференция на труда (МКТ), която се провежда в Женева, Швейцария. Това съобщават от пресцентъра на социалното министерство.
Приоритетите на България в политиката по заетостта за 2024 г. съответстват на приоритетните направления на Глобалната коалиция за социална справедливост – инициатива, създадена по идея на генералния директор на МОТ, увери министърът. Той изрази увереност, че инициативата ще има голяма добавена стойност за осигуряване на социална справедливост в света на труда, обединявайки усилията на правителства, социални партньори, международни организации и други ключови заинтересовани страни, отбелязват още от министерството. Иванов постави акцент и върху дейностите за повишаване на качеството на работната сила на фона на цифровизацията на икономиката и прехода към климатична неутралност. Той представи и националните приоритети за осигуряване на равни възможности и недопускане на дискриминация, както и националната цел за намаляване на броя на хората в риск от бедност или социално изключване със 787 000 души до 2030 г. 
В края на май Агенцията по заетостта съобщи, че равнището на регистрираната безработица в страната през април е 5,7%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари