Биляна Савова показва новата си изложба „Метаморфози“

„Метаморфози“ е заглавието на изложбата, която Биляна Савова представя. Експозицията от двадесет картини, създадени в периода 2023 – 2024 г., може да бъде разгледана от 14 до 27 май в столичната галерия-книжарница „София прес“, съобщават организаторите.
„До скоро позната на публиката предимно като илюстратор, акварелист и дизайнер на бижута, Биляна Савова представя своя нов имидж на абстрактен график и акварелист. Настоящата изложба свидетелства за значителна промяна в развитието на авторката – малкият формат на нейните доскорошни илюстрации отстъпва място на по-големия формат – творбите достигат до 100/70 см. По отношение на сюжетните предпочитания, прави впечатление, че приказното в по-ранните творби постепенно отстъпва място на всекидневното, вдъхновено от житейския и природен кръговрат, обогатено с мистично съдържание и послание“, казва изкуствоведът д-р Маргарита Кузова. Според нея, новата насока и търсения през последните две години, свидетелстват за изключителното отношение на авторката към експеримента със смесени графични техники (суха игла и линогравюра) и акварел и колажи върху ръчно изработена хартия.
Биляна Савова е преподавател по илюстрация в НПГПФ. Родена през 1977 г., тя е възпитаничка на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” и Национална художествена академия. Член на Съюза на българските художници. Биляна има издадени няколко детски книги с авторски илюстрации и е известен дизайнер на бижута. Зад гърба си има четири самостоятелни изложби, участия в общи изложби. Монохромните трансформации и своеобразни метаморфози в изкуството на Биляна Савова изискват непоредствен контакт с нейните творби. За тяхното пълноценно възприятие, изложбата „Метаморфози“ си струва да бъде посетена, преживяна и осмислена.
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари