Биоразградима опаковка от хитозан предложиха ученички от Математическата гимназия в Бургас в надпреварата „Panda Labs” на WWF

Идея за биоразградима опаковка за хранителни изделия спечели в надпреварата на „Panda Labs” в семестъра „Бъдещето на природата“. Това съобщиха от организаторите WWF-България. Пет ученички от Математическата гимназия в Бургас „Акад. Н. Обрешков“ предложиха биоразградима опаковка от хитозан (водоразтворим биополимер с химически състав, идентичен на този на целулозата), семена и вторичен отпадък от индустриален коноп. За да достигнат до своето устойчиво за природата предложение, те работиха по казус, свързан с прекомерната употреба на пластмаса в хранително-вкусовата промишленост.
Членовете на тима „Зелени вълнения“ ще получат стартово финансиране в размер на 7000 лв., с което ще направят първоначални тестове и ще работят по създаването на прототип, съобщиха от WWF-България. От организацията напомниха, че подкрепят отборите финалисти и след края на инициативата.
Най-напред момичетата ще трябва да изготвят план за действие, имаме готовност да ги свържем със специалисти от Българската академия на науките, за да им помогнат да тестват идеята си в лаборатории, каза за БТА Лилия Аракчиева, ръководител програма „Младежка ангажираност, образование и иновации“ в WWF. Възможности за тестове на прототипа има и в „София Тех Парк“. Ще се видят и възможностите на място, в училището в Бургас. Ще им оказваме менторска подкрепа през цялото време, увери Аракчиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари