beZpartien

Бисер Лазаров представя изложбата си „Бохемски следобеди“, вдъхновена от книга на Хемингуей

Рекламирай в beZpartien.bg

Бисер Лазаров представя изложбата си „Бохемски следобеди“ от 27 септември до 20 октомври в галерия „Астри“. По време на вернисажа младият джаз музикант Илия Лазаров, син на художника Бисер Лазаров, ще свири в галерията, импровизирайки сред картините на баща си, съобщават от галерията.  
„За юбилейните „Бохемски следобеди“ подбрахме да ви покажем картини от 2015 г. до сега, и то само от фигуративната и работена върху платно част от творчеството на Бисер Лазаров. Абстрактните му композиции или финесът на акварелите му ще са предмет на следващи негови изложби“, разказват от екипа на галерията. 
Бисер Лазаров обяснява, че една от любимите му книги на един от най-любимите му автори е „Безкраен празник” на Ърнест Хемингуей. „Това е единствената книга, която взех със себе си на един мой продължителен престой в Париж. Притежавам оригинално Нюйоркско издание от 1964-та. Вечер в апартамента, който обитавах в стара сграда на брега на Сена срещу Нотр Дам задължително препрочитах по някоя страница и виждах Париж през погледа на един американец, живял там в периода между двете войни и оставил на света изключително творчество, удостоено с Нобелова премия за литература“, разказва той. 
Той допълва, че неведнъж по време на безкрайните му разходки из Париж е вървял по стъпките на Хемингуей из Латинския квартал и е вдигал развълнувано поглед  към последните етажи на сградата на ул. „Кардинал Льомоан”, където е била квартирата на младия тогава писател. „Не съм пропускал да обикалям и кафенетата на площад „Контраскарп” и тези преживявания са оставили отчетливи щрихи в паметта ми. Така след завръщането ми в България се родиха картини, носещи настроенията на парижките кафенета и Латинския квартал“, казва още авторът на изложбата.
Организаторите на изложбата разказват, че Лазаров има дълъг творчески престой в Скандинавските страни (1994- 2005), десетки изложби, пленери, биеналета, творчески резиденции и симпозиуми в България, Германия, Италия, Китай, Чехия, Украйна. До ден днешен работи за реставрацията на стенописите в Рилския манастир и други религиозни храмове в страната, за реставрацията и консервацията на картините на  Владимир Димитров- Майстора, Стоян Венев, Шаната, проф. Асен Василиев, Кирил Цонев и други знакови за България художници.
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *