Бита на търговищенци и търговищкия край в миналото и днес представят местни читалища в музей на открито

Бита на търговищенци и търговищкия край в миналото и днес представят в музей на открито местни читалища. Проявата е част от програмата на 245-тия Традиционен пролетен панаир, който се провежда от 13 до 19 май.
В площите край Художествената галерия „Никола Маринов“, на обособената Алея на занаятите в няколко поредни дни се представят самодейци от културни институции от Община Търговище. Идеята е да се покажат традиционни за региона ястия, носии и предмети от бита, използвани в недалечното минало.
Представители на народно читалище (НЧ) „Йордан Миндов -1892“ l село Алваново са подредили трапеза с характерни за населеното място сезонни ястия. Край софрата са представени и носии от различни етнографски области на България, както и дървени, вече излезли от употреба прибори.
Бъдни вечер пък пресъздават самодейците от НЧ „Светлина-1927“ в село Давидово. Семейството посреща празника с традиционните за празника постни храни. 
Как се правят известните в региона гьозлеми показват представители от НЧ „Христо Ботев -1927“ в село Драгановец. Дамите твърдят, че приготвянето на тестените изделия се предава от майка на дъщеря, от свекърва на снаха. Майсторката Анифе Шабанова коментира пред репортер на БТА, че интересът към домашната храна е голям. По думите ѝ тайната за приготвянето на вкусната гьозлема е в желанието. Изисква се майсторлък при замесването на тестото и при разточването на кората, и при печенето. В нея се завиват извара или сирене, или заедно, и след това се пекат на бавен огън, разказа секретарят на читалището Фани Ахмедова. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари