Бившият посланик на България в Украйна Красимир Минчев разказа спомените си за присъединяването на България към НАТО отпреди 20 г.

Рекламирай в beZpartien.bg

Красимир Минчев – бивш посланик на България в Украйна, кметът на Шумен проф. Христо Христов и областният управител проф. Добромир Добрев бяха на виртуалното откриване на изложбата „70 години НАТО и 20 години България в НАТО“ в Националния пресклуб в Шумен, в която са включени снимки и документи от архивите на БТА.
„Много трудности бяха срещнати по време на подготовката за присъединяването на България в НАТО. Не съм участвал в нея, тогава бях военен, военновъздушен и военноморски аташе на България в Украйна. Беше ми беше интересно, че ние изпълнявахме плана за действия за членство, а нашите украински колеги, военни, ни наблюдаваха със смесени чувства, защото тогава в Украйна беше все още беше много проблематично да бъде член на НАТО и голяма част от самите украинци, повече от 80 процента, бяха против членството в НАТО и смятаха, че е структура, която заплашва мира и сигурността. Виждате сега, че те се увериха, че не НАТО е заплашващата страна“, заяви Красимир Минчев, който е и полковник от резерва, работил над 30 години в системата на Българската армия. 
„Нашите колеги, офицерите и сержантите, сега имат възможност да развиват своите умения в сътрудничество с армиите на другите страни от Алианса, имат възможност да участват в съвместни учения, да организират брифинги и срещи, в които те усъвършенстват своите навици и умения за съвместни действия и това е важно, защото те получават увереност в защитата на своята страна. Ние трудно можем да оценим това, което ни допринесе членството в НАТО, вече 20 години“, допълни Минчев и поздрави всички негови колеги с годишнината от членството на България в Алианса. 
„На фона на отбелязването на годишнината искам по-абстрактно да споделя надеждата си държавите в Европа, и по-конкретно в Европейския съюз – да станат едни от основните стълбове в структурата на НАТО и да се превърнат в един равнопоставен партньор на САЩ и заедно с тази държава да се грижат за сигурността на нашия континент и в световен план, защото е ясно, че не може да има изолационизъм в този свят и не може никой да се затваря в себе си. НАТО трябва да изпълнява вече по-различна роля от тази, за която е създаден след края на Втората световна война, да се грижи за мира и сигурността в Европа. НАТО има по-сериозни ангажименти и в тази връзка ние трябва да бъдем и да продължаваме да бъдем достоен член на евроатлантическия съюз“, каза областният управител на Шумен проф. Добромир Добрев, който е и преподавател по философия в Шуменския университет и чете лекции в други висши учебни заведения в страната.  
За тази 20-годишнина, която отбелязва и БТА, приемете моите адмирации, каза кметът на Шумен проф. проф. Христо Христов, който също проследи откриването на изложбата „70 години НАТО и 20 години България в НАТО“. 
„Благодарение на приемането на България в НАТО, на практика ние напуснахме тази сфера на изолация и ни се отвориха вратите за влизането ни в Европейския съюз, гарантира ни се стабилност и икономически, и с инвестиции в нашата страна, което се отрази пряко на стандарта на живот на българските граждани. Именно по тази причина, чрез включването ни в тази колективна отбрана за сигурност, чрез участието ни в НАТО, България стана един от факторите на Балканите, гарантиращ сигурността в този регион“, отбеляза проф. Христов. 
На първо място квалификацията на нашите офицери, войници и сержанти се повиши драстично, благодарение на това обстоятелство. В условия на осигуряване на оперативна съвместимост за участие на мисии на НАТО зад граница, се повиши тяхното ниво на квалификация. В същото време членството в НАТО ни осигури, при възможност, да се въведат и приемат на въоръжение различни системи оръжия, съвременни и модерни, с които въоръжените сили на страните – членки на НАТО в момента участват в мисии по различни точки на света, посочи проф. Христов.  
„Разбира се, има и негативни моменти. На първо място искам да подчертая неразбирането на политическото ръководство на страната, че този процент, който държавата би следвало, съгласно клаузите на договора, да заделя за въоръжение от два процента и неизпълнението му, е крайно недостатъчен. Това приемане като даденост, че само НАТО като отбранителен съюз би гарантирал сигурността на страната не е достатъчно. Нашата политика би следвало да осигури финансиране и за въоръжените подразделения на Българската армия, които имат преки функции за защитата на нашата територия и цялост и извън тези на НАТО. Това според мен не беше направено, недостатъчно се използват възможностите, които НАТО дава за развитие на военно-промишления комплекс, както и участието ни в тези иновативни структури в НАТО, които създават съвременни системи за въоръжение, но като цяло ползите ни от членството ни в НАТО са видни, стабилността и сигурността, която гражданите на България чувстваме се дължи именно на членството ни в Алианса“, допълни проф. Христов, свързал професионалния си път със сигурността и отбраната на страната ни. 
Преди да бъде избран за кмет на Шумен, проф. Христо Христов бе областен управител на Шумен от 5 август 2022 до 28 юли 2023 г. Работил е в системата на висшето образование, в Министерството на отбраната, МВР и ДАНС. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *