Бизнесът в Царево търси помощ от държавата за възстановяване на щетите от наводнението

Рекламирай в beZpartien.bg

Бизнесът в Царево търси помощ от държавата за възстановяване на щетите от обилните валежи на 5 и 6 септември и настъпилото наводнение в района. Писма са изпратени до министерствата на финансите и на туризма, до Българската стопанска камера, Конфедерацията на независимите синдикати в България, КТ „Подкрепа“. Това каза за БТА  Кирил Йовнов, председател на Сдружението на бизнеса в Царево.
По думите му щетите възлизат на повече от 20 милиона лева. Той каза, че настъпилите последици са катастрофални както за целия регион, така и за бизнеса, развиващ се на територията на общината, осигуряващ икономическото и социалното съществуване на населението. 
В писмото на сдружението се посочва, че засегнати от наводненията са секторите: селско стопанство, животновъдство, пчеларски ферми, хотелиерство, ресторантьорство, автосервизи, пекарни за хляб, магазини за дрехи, хранителни магазини, разсадници за цветя, дърводелски цехове с цялата продукция, повредени машини и съоръжения на бетоновите възли в Царево и Лозенец, цялостно унищожение на плажната ивица Нестинарка и намиращото се на нея сърф училище. Има също поражения по пристанищната инфраструктура и рибарските лодки в Царево. На други търговски обекти щетите се изразяват в повредена механизация, налични стоки в търговските обекти и стоки на склад, произведена продукция, удавени животни, съсипани житни култури, напълно унищожен сграден фонд.
В апела към институциите от сдружението посочват, че вследствие на природното бедствие е невъзможно бизнесът със собствени средства да възстанови причинените загуби и това ще доведе и до социална криза в общината.
В писмото се посочва още:“Сдружението на бизнеса в Община Царево подкрепя инициативата на Министерство на финансите за създаване на нов, по-голям фонд, който да финансира дейности строителство, ремонт и поддръжка на инфраструктурни съоръжения, които да предпазват от бедствия и наводнения, но обявеният обхват на финансирани дейности обезателно следва да се разшири. Планираното финансиране на подобен фонд в рамките на държавния бюджет е добра инициатива, но не решава в момента възникналата изключително тежка и катастрофална обстановка в Община Царево“. От сдружението настояват за бързо и адекватно съдействие от страна на държавата, изразяващо се в осигуряване на финансов ресурс в помощ за засегнатите от бедственото положение в сферата на бизнеса. 
Настояваме също с молба към Министерството на туризма за спешни мерки относно обезопасяване на пострадалите плажове и мерки за възстановяване на ивиците, които са изключителна държавна собственост, каза за БТА Йовнов. В тази връзка, той коментира, че при такива щети трябва да се вкара много тежка механизация на пясъка, а концесионерът нямал това право.
„Другият парадокс е, че по концесионен договор концесионерите имат задължение да охраняват ивицата. Но аз мога да да дам пример за плажове в Община Царево, които са откъснати и не може да се стигне дотам заради скъсан мост. Трябва спешна намеса от страна на държавата“, коментира Йовнов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *