Близки на отвлечено от „Хамас“ израелско момче се молиха за неговото спасение в Силистра

В Силистра семейството и приятели на 19-годишно момче, отвлечено по време на терористичните атаки на „Хамас“ срещу Израел, се помолиха за неговото спасение.
Младият Ром Брославски е един от около 100-те заложници, останали в плен повече от осем месеца. Днес майка му Тами и по-малкият му брат Зив запалиха свещи в мемориалния комплекс на равина Елиезер Папо в крайдунавския град.
Те разказаха за БТА, че Ром е бил охранител по време на музикален фестивал, който е бил нападнат от терористите. По сведения на очевидци той е извел на безопасно място няколко души, но е бил ранен в двете ръце. По-късно семейството му е уведомено от властите, че младежът е взет за заложник от „Хамас“.
„Нямам никаква информация за моя син. Не знам дали е жив, или не. От 7 октомври семейството ни се моли всеки ден тази ужасна война да свърши. Днес сме на гроба на Елиезер Папо, надяваме се той да чуе молитвите ни и да върне всички заложници живи и в добро здраве“, каза майката на отвлеченото момче.
Тя беше категорична, че за тежката ситуация в момента в Газа са виновни единствено терористите от „Хамас“.
По-малкият брат на Ром Брославски каза, че се гордее от смелостта, която е проявил по време на терористичната атака. По думите му, въпреки че е имал възможност да избяга, той е предпочел да остане в опасната зона и да помогне на много хора.
Елиезер Папо е един от 12-те най-почитани равини от еврейската общност. Той е роден в Сараево, завършил е като първенец на випуска едно от най-реномираните религиозни училища в края на 18-и век. Когато му предлагат да избере къде да служи като равин, той казва, че иска малка и безпросветна община, като се заклева, че ще направи от нея център на духовността. Изборът му пада върху Силистра – малък град в тогавашната Османска империя.
Там Елиезер Папо организира училище. Пише книги, като сред тях е трудът му „Чудати съвети“ – религиозни постулати и духовни и светски текстове, изучаван сега по целия свят в еврейските общности. 
Папо освен ранг на равин е имал и степен по медицина. Така започва да лекува хората без оглед на религиозна принадлежност. Когато по време на Руско-турската война (1819-1827) сред руските войници избухва епидемия от холера, равинът се включва в лечението на болните, като организира карантинни пояси и лазарети. Той успява да излекува мнозина, но сам става жертва на болестта.
Погребан е на брега на Дунав, а през 2003 г. в негов памет е построен мемориален комплекс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари