Близо 150 ретро автомобила се включиха в Международния „Трабант фест“ във Велико Търново

Рекламирай в beZpartien.bg

Близо 150 ретро автомобила се включиха в 13-о издание на Международния „Трабант фест“ във Велико Търново. Близо 150 са регистрираните участници – собствени на атрактивни трабанти, но има и много ретро автомобили от други марки, които се радват на голям интерес, посочи Ивайло Антов от сдружение Ретро клуб „Трабант“, организатор на проявата.
Сред участниците беше общопрактикуващият лекар и педиатър д-р Ксения Сергиева. Тя е собственик на трабант от трийсет години и именно с него дълги години обикаля домовете на своите пациенти във Великотърновско. В момента автомобилът се съхранява в гараж, за да се запази блясъкът и автентичността му. Трабантът се движи на собствен ход и с него д-р Сергиева се включи в дефилето със стотици трабанти от центъра на града до крепостта „Царевец“, където се състоя и конкурсът за майсторско шофиране на двутактовите автомобили. В надпреварата участваха трабанти от цялата страна, както и представители на приятелски клубове от Румъния и Турция.
Най-голям интерес предизвикаха тунингованите трабанти – съхранили легендарната слава на марката, както и тези превърнати в лимузини, кабриолети, возила, качени на платформи 4 по 4 и други.
През тази година в атрактивното изложение се включиха и собственици на различни от трабантите, автомобили, които са били част от активното движение по пътищата преди 40 и повече години. Сред тях бяха марки като Вартбург, Волга, ВАЗ и Москвич. С ретро автомобил москвич, запазил визията на автомобилостроенето от 50-те години на миналия век, във феста участва Емил Петров от Ямбол. Той обясни, че го е открил в Украйна, там москвичът бил част от движението, когато страната е била една от републиките на бившия СССР, а в наши дни на собствен ход я е докарал от България.
В обиколката участва и двуместен електрически автомобил от съвременна марка, произведена през 2022 година, нейният собственик Димитър Цвятков разказа, че е тук с нея, защото въпреки огромната поколенческа и технологична разлика с трабантите, произведени в ГДР през миналия век, между двете возила има прилика и тя е, че корпусите им са произведени от материали, които могат да бъдат рециклирани.
„Трабант фест“ се организира от Ретро клуб „Трабант“ е част от Културния календар и програмата, предшестваща Празника на Велико Търново – 22 март. Събитието се финансира по общинската програма „Култура и изкуство“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *