Близо 300 участници от четири държави се включиха в парад на ретро автомобили и мотоциклети в Русе

Близо 300 участници от четири държави – България, Румъния, Сърбия и Белгия, се включиха в десетото издание на парада на ретро автомобили и мотоциклети, което се организира днес в Русе. Това съобщи за БТА председателят на автомотоклуб „Русчукъ“ Десислава Василева, която заедно с общинската фондация „Русе – град на свободния дух“ е организатор на събитието. 
Превозните средства са подредени на алея в Парка на младежта.
„Колекционери на ретро автомобили и мотоциклети от цялата страна и чужбина представят леки и товарни автомобили, бусове, кемпери, мотоциклети, велосипеди, педал карс. Превозните средства са представители на различни епохи, марки и модели, произведени на три континента, които ни пренасят в едни отминали времена“, обясни Василева.
Сред участниците е и 69-годишният Валентин Дойчинов от Сливен. На парада представя „Шкода Рапид“ от 1984 година, но в колекцията си има около 30 ретро автомобила.
„От тях двайсетина са реставрирани и могат да бъдат показвани. Имам и проекти, които са в процес на реализация. При мен колекционирането на ретро автомобили беше хоби, а сега е диагноза. Тази любов към техниката, към ретрото, към автомобилите от онова време, е диагноза“, каза за БТА Дойчинов. 
Най-старият му автомобил е „Буик Мастер Делукс“, произведен през 1928 година. „След няколко години ще стане на 100 години. Този автомобил е „черешката на тортата“ в моята колекция, защото не само е стар, но и е участвал досега в 15 филма“, обясни Дойчинов. 
Парадът има и разнообразна съпътстваща програма. В нея участват танцови и певчески формации. Ще има и концерт на дует „Мания“.
На шатрата на образователен център „Дворецът на децата“ най-малките посетители на парада ще могат да рисуват и оцветяват ретро автомобили, да си направят превозни средства от хартия или конструктори. Ще бъде преобразен в произведение на изкуството и тролейбус от градския транспорт на Русе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари