Близо 400 възрастни и хора с увреждания от община Шумен получават грижи в дома

Вече повече от година близо 400 възрастни, хора с увреждания, самотно живеещи и трудно подвижни хора от Шумен и селата на общината разчитат на грижите на домашни помощници, социални работници и медицински специалисти, които ги посещават в домовете им. Подкрепата в домашна среда е по проекта на Община Шумен „Грижа в дома“, финансиран по програмата „Развитие на човешките ресурси“.
„Освен с домакинската работа, плащането на сметките и купуването на храна и лекарства, на възрастните хора се оказва още психологическа подкрепа и медицинска грижа“, съобщи за БТА ръководителят на проекта Севелина Колева. 
Тя обясни, че проследяването на жизнените показатели е много важно за възрастните хора. По думите ѝ, така те се чувстват спокойни, че има някой, който да им помогне в кризисен момент, когато се влоши здравето им. Колева добави, че новото при изпълнението на този проект е включването на инструктор по хранене, който дава съвети за правилното хранене на хората, в зависимост от тяхното заболяване и потребности, за правилната обработка и съхранение на продуктите и други ценни наставления. 
Ръководителят на проекта Севелина Колева посочи, че броят на потребителите, които ползват услугите, надхвърля заложения капацитет по проекта. По думите ѝ обаче дейността е отворена и винаги могат да бъдат приети още нуждаещи се хора.
Екипът, който обгрижва възрастните хора, се състои от близо 60 души, от които 38 са домашните помощници. Една от тях е Нора Георгиева, която се грижи за самотно живеещи хора от Царев брод. Всеки ден тя посещава 77-годишната Екатерина Крякалова. Пазаруване на хранителни продукти и приготвяне на храна, почистване на дома, плащане на сметки, помощ при всекидневните нужди, са част от дейностите на Нора. „Работата не ми тежи, възрастните хора имат нужда от нас, затова им помагам и ги обгрижвам с радост. И потребителите ми са доволни, и аз съм доволна“, заяви тя. 
Самата Екатерина развълнувана отбеляза, че е благодарна за грижите, които Нора полага за нея. „Тя е не само помощник, но и приятел, много съм привързана към нея“, каза Крякалова. Тя определи социалната услуга като много добра и полезна. „Аз не мога да вървя, много ме боли кракът, и без Нора не бих могла да се оправя. Ако не беше този проект, нямаше кой да ми помага“, добави Крякалова.
На своята помощница в дома Соня разчита за всичко и Радка Динчева. Дълги години тя е работила като здравен работник, но вече не може да се справя сама с всекидневните задачи вкъщи. Също като при Екатерина, и нейните близки живеят далеч от нея. „Чакам с нетърпение да дойде Соня да изчисти и да изпере дрехите, да напазарува, да ме вчеше и да си поговорим. Много е мила и добра”, каза Динчева. Домашната помощница отбеляза, че се справя без проблем с всяко задължение. По думите ѝ, благодарение на „Грижа в дома“ самотно живеещите възрастни хора получават всекидневна подкрепа, която със сигурност им помага да се чувстват значително по-добре.
Освен домашни помощници, по проекта са назначени четирима психолози, четирима социални работници, шест медицински сестри, инструктор по хранене, шофьори, диспечер. Част от екипа, който се грижи за потребителите от Царев брод и останалите населени места в община Шумен, е медицинската сестра Силвия Любенова. „Един път в седмицата посещаваме потребителите, като им мерим кръвното, пулса, измерваме сатурацията, а един път в месеца измерваме кръвната захар и холестерола. Ако има някакви отклонения, ги изпращаме за по-обстойни изследвания“, разказа Любенова. По думите ѝ, друг ангажимент на медицинските сестри е изписване, получаване и доставка на медикаменти. 
„Предполагам, че хората са доволни от работата ни“, каза медицинската сестра, която беше на посещение при 83-годишната Мария Катракова от Царев брод. Възрастната жена е много доволна от екипа на проекта „Грижа в дома“. Тя разказа, че от 35 години е вдовица, мъжът ѝ починал от злокачествено заболяване. Има две дъщери, едната е в Испания, а другата – в София. По думите ѝ, децата ѝ са отговорни, но не могат да си идват често. Мария е била акушерка, всички в селото я познават и я уважават. Признава, че вече ѝ е трудно да се справя сама и е благодарна за подкрепата, която получава.
Проектът е започнал в началото на юни 2023 г. и след удължаването му ще продължи до началото на декември тази година. Почасовата грижа, която е в различни аспекти и се предлага на хората, които ползват социалната услуга, е много необходима, смятат и потребителите, и екипът по проекта. „Трудно е през зимните месеци да останеш сам, безпомощен. Няма кой да ти отвори вратата, да ти внесе едно дърво или да ти каже поне две сладки приказки. Затова работата по проекта трябва да продължи и след декември“, каза Мария Катракова. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари