Близо 80 украински бежанци са намерили работа в Североизточна България от началото на годината по проект за достъп до пазара на труда

От началото на тази година досега близо 80 украински бежанци са намерили устойчива работа за минимум три месеца в различни сфери. Това каза днес във Варна координаторът на проекта „Достъп на бежанци от Украйна до пазара на труда“ Кремена Цанева от организацията „Каритас Русе“. Тя допълни, че 75 от тях са се устроили във Варна.
Цанева участва днес в среща между работодатели и украински бежанци, организирана от екипа на Хуманитарен център „Каритас“ във Варна.
Целта на днешната среща е да съберем на едно място бежанци, с които работим и които си търсят активно работа и работодатели на местно ниво, коментира още тя. По думите ѝ участие са потвърдили около 10-15 работодателя, както и между 30 и 40 бежанци. 
Кремена Цанева допълни, че като цяло организацията работи с между 20 и 30 работодателя, които изпращат информация за свободни позиции. Чрез нашите експерти по трудово посредничество и социални работници ние свързваме двете страни, обясни процедурата тя.
Голяма част от хората, които търсят организацията за подкрепа, са висококвалифицирани, но поради езиковата бариера са съгласни и на по-ниско квалифицирана работа. Те се устройват основно в сферата на услугите и в туристическите обекти.
Цанева допълни, че към тях се обръщат основно жени на възраст между 20 и 60 години, които са настанени по държавната програма, но търсят начин за независимост и да излязат на частни адреси. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари