Близо 800 участници събра тазгодишното издание на фолклорния фестивал „Шопска песен“ в село Локорско

Близо 800 участници събира тази година фолклорният фестивал „Шопска песен“ в село Локорско, район Нови Искър, Столична община. Той се организира за 21-а година поредна година от местното читалище „Христо Витков – 1899“.
Откриването направиха кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров и кметът на селото Цветелина Гаврилова. „Ние, шопите, сме особена порода хора, малко инатливи, чепати, но за сметка на това сме хора с добри сърца – отзивчиви и гостоприемни“, каза Владимиров и благодари на местното читалище за организацията. 
Жури в състав гл. ас. д-р Евгения Грънчарова, народните певици Пирина Христова и Евгения Милушева, и Венцислав Александров ще оцени всички танцови и певчески състави. 
Празникът продължава до късно тази вечер. 
Основната цел на фестивала е съхранение и популяризиране на музикалния и танцов фолклор на шопите. Освен това цели да даде поле за изява на изпълнители от всички възрастови групи, както и да подпомогне развитието на народното самодейно творчество. 
Фолклорен фестивал „Шопска песен“ е наследник на „Празниците на шопската народна песен“, които се провеждат по повод 100 години от записването на песента „Що ми е мило и драго, че се е пролет пукнала…“ от локорския учител Цветан Вълчинов. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари