Бог да дава да живеем във вярата по примера на нашите предци, каза митрополит Серафим в проповедта си на днешния празник в 180-годишен храм в Сатовча

Света литургия отслужи Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в храм „Света Неделя“, построен преди 180 години и посветен на света великомъченица Неделя, чиято памет почитаме днес.
След литургията митрополит Серафим се обърна към множеството миряни, които се бяха събрали за празника в храма, и в проповедта си отбеляза, че на днешния ден се наслагват няколко празника. Това е Възкресение Христово, което почитаме и тържествено празнуваме всяка неделя, храмовият празник на света великомъченица Неделя и неделята, която нашата църква е определила да се празнува паметта на всички български светии. Това са всички светии, произлезли по родословие от българския народ, независимо къде са живеели в света и които са просияли в святост, живеели според евангелските заповеди на нашия Господ Иисус Христос и придобили неговата благост, отбеляза митрополит Серафим.
Предходната неделя, веднага след Петдесетница, църквата по целия свят празнува паметта на всички светии и това е така, защото след слизането на Светия Дух той започва да дава своите плодове на множество хора, които просияват в святост по различен начин и това продължава вече две хилядолетия, каза още Неврокопският митрополит. Той разказа за Христовите апостоли, за благодатта на Светия Дух, от който получават велики дарове като мъдрост, разсъдителност и умение да говорят чужди езици. Чрез този дар на езиците те проповядваха и веднага обърнаха към Христос хиляди. 
Неврокопският митрополит Серафим разказа и за гоненията и жестокостите към християните от властимащите в първите векове след Христа. Господ обаче във всички тези моменти показва своята сила и подкрепя онези, които предпочитат да умрат, но да останат завинаги с Него и чрез мъчениците, по време на тяхното мъчение, се извършват множество чудеса и знамения, каза още владиката. Той посочи, че това довежда до огромна вълна обръщащи се към Христос хора, които тръгват след Христовите ученици, ставайки самите те Негови ученици.
Да се живее с Иисус Христос не е привилегия за едни или за други, дали мъж, жена, дете или възрастен, в каква сфера на живота човекът се намира и живее, всеки един може и има свободата да следва Христос и да придобие Неговата благодат, каза още митрополит Серафим и даде редица примери със светци – деца, старци, жени и мъже. 
На всичко това съпричастна става и света великомъченица Неделя, която по примера на много други жени мъченици не предава вярата си в Христос, посочи митрополитът.
Света Неделя е покровителка на храма в Сатовча, построен преди 180 години. Почитта към тази Христова невеста е не само тук, но въобще в целия този регион на нашата страна – Западните Родопи, Пиринския край, тук почитта към нея е особено силна, отбеляза митрополит Серафим.
Днес празнуваме паметта на всички български светии, посочи още Неврокопският митрополит и допълни, че не знаем техния брой и имената на всички не са открити. Бог е прославил някои от тях, за да може да ги почитаме и да ги имаме като молитвеници, но има и множество такива, които Бог не е прославил все още, а може и да не прослави в този свят, но е приел при себе си и те също са наши молитвеници пред него, каза още митрополит Серафим.
За днешния храмов празник на църквата в Сатовча Неврокопският митрополит пожела и занапред да не отслабва молитвата и богослужението в храма, да имат любов и грижа към храма, посветен на света великомъченица Неделя. Да имаме винаги и занапред нейните молитви, молитвите на всички светии и най-вече молитвите на Света Богородица, да живеем във вярата по примера на нашите предци, пожела още митрополит Серафим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари