Болница „Д-р Тота Венкова“ в Габрово започна програма за набиране на кадри и стимулиране на младежите в областта

Рекламирай в beZpartien.bg

Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Тота Венкова“ Габрово започна кампания за набиране на кадри и стимулиране на младежите в областта. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на лечебното заведение. 
Кампанията „Стани един от нас“ на областната болница запозна младежите от област Габрово с възможностите да се възползват от специалната програма за стимулиране на студентите в специалностите „ Медицина“ и „Здравни грижи“. В рамките на програмата е предвидено заплащане на семестриалните такси и, или стипендии на обучаващите се срещу сключване на трудов договор за работа в лечебното заведение след завършване на висше образование. 
Ръководството на болницата се ангажира още с подпомагане подготовката за кандидат-студентски изпити, предоставяне на възможност за работа на студентите в летните месеци като здравни асистенти, съдействие за намиране на квартира или подсигуряване на ведомствени жилища за служителите на лечебното заведение с помощта на Община Габрово, допълват от МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. 
Програмата бе представена подробно пред учениците в единадесети и дванадесети клас, като до момента са проведени срещи с възпитаници на Средно училище „Райчо Каролев“, Националната Априловска гимназия, Средно училище „Максим Райкович“ – Дряново и Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“. Срещите се провеждат в рамките на кампанията „Кариерен компас“ със съдействието на областния управител на  Габрово и заместник областния управител Даниела Маринова, информират още от лечебното заведение. 
Изпълнителният директор на МБАЛ„ Д-р Тота Венкова“ д-р Минко Михов подчерта по време на срещите, че професиите, свързани с медицина и здравни грижи, гарантират 100-процентова заетост на завършилите кадри. Възнагражденията на различните професии-лекар, медицинска сестра, акушерка, лаборант, рехабилитатор, кинезитерапевт се повишават, а работните места са гарантирани. Той допълни, че лекарите и медицинските специалисти, които работят в областната болница, имат възможността да се учат от светила в медицината чрез специализации в партньорската болница O.L.V. в гр. Аалст, Белгия, посочват още от пресцентъра на болницата. 
Главната сестра Радка Колева поясни, че професиите на специалистите по здравни грижи се развиват, като предоставят все повече възможности както за младите момичета, така и за младите момчета.
Болницата в Габрово е открита на 15 май 1894 г. в специално построената сграда на хълма Баждар. През февруари 1963 г. се прави първа копка на новата сграда на болницата, тя е открита през декември 1967 г.. През юли 1971 г. за патрон е избрана д-р Тота Венкова, първата жена лекар в Габрово. Главният корпус е на 10 етажа с 18 отделения и 720 легла. Последният етап от строителството на новата сграда приключва с откриването на Акушеро-гинекологичния комплекс през юни 1974 г. Днес болницата е най-голямото лечебно заведение в област Габрово. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *