НачалоСвятБойна мощ! Чехия получи от Германия първите танкове "Леопард 2"

Бойна мощ! Чехия получи от Германия първите танкове „Леопард 2“

Чехия получи първия от повече от дузина танкове „Леопард 2,“ произведени от германса компания „Райнметал“ (Rheinmetall). Това е част от германския „рингтауш“ – система за кръгова размяна, ръководена от германското правителство за индиректно предоставяне на оръжия на , съобщи ДПА.

В този случай Чехия получава модерни заместители на съветските танкове Т-72, които, от своя страна, Прага е дала на Украйна за войната с .

Доставката бе равена днес във военна база в Пршаславице в присъствието на чешката министърка на отбраната Яна Чернохова и германски представители.

Още танкове „Леопард 2“ и една бронирана ремонтно-евакуационна машина ще бъдат доставени най-късно до края на следващата година. В сделката са включени също , обучение и резервни части.

„С танковете „Леопард“ излизаме от задънената улица на зависимост от съветските технологии“, каза Чернохова.

Тъй като украинските въоръжени сили не се нуждаят от допълнително обучение за използване на съветски системи, това беше бърз начин за предоставяне на повече оръжия на Украйна.

Чехия е сред основните поддръжници на Киев. За тази година страната членка на вече е доставила на Украйна боеприпаси на стойност над 1,9 милиарда евро (2 милиарда долара).

Когато обаче става дума за осигуряване на 210 нови бойни машини на пехотата, Чехия се обръща не към Германия, а към Швеция.

Чернохова съобщи, че е подписан меморандум за разбирателство със скандинавската страна и с производителя „БАЕ систъмс“ за закупуване на бойните машини на пехотата Си Ви-90.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО