НачалоБизнесБСК: Не е работа на законодателя да определя размера на минималната работна...

БСК: Не е работа на законодателя да определя размера на минималната работна заплата

Българска стопанска камара (БСК) призова депутатите да отхвърлят законоа за изменение и допълнение на Кодекса на труда, с който се определя различна за всеки минимална работна заплата. Вчера народните представители приеха брутна минимална заплата в социалната комисия.

Предлаганият законопроект според БСК противоречи на изискванията на Директива 2022/2041 относно адекватните минимални работни , тъй о изключва социалните партньори от процедурата за избор и прилагане на критерии за определяне на равнището на МРЗ. Освен това ги изключва от процедурата за избор и прилагане на ориентировъчните референтни стойности за оценка на адекватността на законоустановените минимални работни заплати, смятат от камарата.

Добавят и още два аргумента – че текстът ерозира ролята на социалните партньори по ключов за тях въпрос и ълно елиминира всички останали национални критерии, които следва да се дефинират по смисъла на чл. 5 от Директивата.

„Автоматичното увеличаване на МРЗ на база на увеличението на средната работна заплата в дългосрочен план ще доведе до увеличаване на сивия сектор, доколкото се губи връзката с икономическите реалности и производителността на труда. Налице са съществени регионални различия, както и различия между отделните сектори – необосновано увеличаване на МРЗ ще затрудни допълнително предприятията в райони, в които равнищата на заплащане като цяло са ниски. Затова са необходими критерии, които да отчитат различни фактори – както икономически, така и социални“, смятат от БСК.

Определянето на размера на МРЗ трябва да се основава на критериите, заложени в Директивата и Конвенция № 131 на Международната организация на труда. Механизмът трябва да бъде договорен от работодатели, синдикати и държава, чрез механизмите на тристранното сътрудничество, смятат още от камарата.

„Няма и няма как да има изискване на европейска директива за съотношение на МРЗ като 50% от средната заплата, доколкото ЕС няма компетентност в областта на заплащането на труда“, гласи та им. Припомнят също, че средното съотношение на МРЗ към СРЗ за 22 държави членки на ЕС, прилагащи МРЗ в предишни години, не надвишава 41%.

„Българската стопанска камара заявява готовността си да инициира разговори със службите на Европейската комисия и Международната организация на труда в случай на реализиране на тази или подобни законодателни инициативи, които тотално подменят целите и духа на директивата и международните стандарти в областта, подкопават и обезсмислят социалния диалог“, пише още в отвореното писмо на БСК.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО