БТА получи грамота за популяризиране на дейността на архива в категория „Приятел на архива 2023“

Кореспондентът на БТА в Стара Загора Павлина Дудева беше отличена с грамота за популяризиране на дейността на архива в категория „Приятел на архива 2023“ по случай Международния ден на архивите. Това стана на тържествена церемония в сградата на Държавен архив Стара Загора днес. 
„На 9 юни се чества Денят на архивната общност. Денят е определен на годишно общо събрание в Квебек, Канада, през ноември 2007 г. Членовете на Международния съвет на архивите вземат решение датата 9 юни да бъде обявена за Международен ден на архивите“, разказа архивистът Калина Маджарова, началник-отдел в Държавен архив – Стара Загора. Тя допълни, че „денят не е избран случайно, а тъй като на 9 юни 1948 година в Париж е основан Международният съвет на архивите. От 2008 година се празнува Международният ден на архивите, а в българските архиви денят се отбелязва от 2011 година“. Маджарова допълни, че „дейността на Българската телеграфна агенция е много значима и помага на архивите“.
В категория „Дарител за 2023 година“ е наградена Стоянка Стойчева, съпруга на бележития старозагорски поет Стойчо Стойчев. За „Читател за 2023 година“ беше отличена Емилия Жунич. „За приятел на архива“ беше обявена и журналистката от Радио Стара Загора Кристина Русева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари