Бургас и Одрин обмислят съвместен проект по изграждане на индустриални зони

Обмислят се действия за съвместен проект по изграждане на индустриални зони в Бургас и Одрин с цел повишаване на инвестициите. Предстои сключване на споразумение между областите Одрин и Бургас за сътрудничество на база създадената от турска страна платформа за балканските градове. Това стана ясно след посещение на българска делегация в турската страна, водена от областния управител проф. Мария Нейкова.
По време на двудневното посещение са обсъдени конкретни предложения за двустранно сътрудничество по покана на областните управители на Одрин и Къркларели, уточниха от пресслужбата на областния управител на област Бургас. В делегацията са участвали кметове и представилите на общините Бургас, Малко Търново, Царево, Камено, Сунгурларе и Руен, както и представители на академичната общност в Бургас. 
„И двете страни имат всички условия за интензивно двустранно сътрудничество и предлагат отлични условия за неговото разширяване най-вече в посока сключване на договори по трансгранично партньорство, побратимяване на общини в областите на борба с бедствия и аварии, защита и превенция при горски пожари, залесяване, спорт, култура, образование“, отбеляза областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова и допълни, че приоритетно трябва да се работи сега по разширяването на ГКПП-Малко Търново и ГКПП-Дерекьой и съпътстващата инфраструктура. 
Предвижда се още да се направи съвместен производствен център за добив и преработка на риба и рибни продукти. Обсъдена и възможността български фирми, които развиват дейност в хартиената индустрия, да разширят производството си в Одрин. Българската делегация е била придружавана от Генералния консул на България в Одрин и от Генералния консул на Турция в Бургас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари