Бургаският свободен университет е одобрен за Европейски университет на островните, пристанищните и крайбрежни територии

Бургаският свободен университет (БСУ) в алианс с още дванайсет висши училища е одобрен за Европейски университет на островните, пристанищните и крайбрежни територии. Решението е на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура. Това съобщиха от пресцентъра на БСУ. 
В този алианс БСУ представлява басейна на Черно море. В Балтийско море представители са Висшето училище за териториално управление на Оланд (Финландия), Висшето училище на Щраузунд (Германия) и Западнопомеранският технологичен университет в Шчечин (Полша), от Адриатическо море – Университетът на Дубровник (Хърватска) и Евро-средиземноморският университет в Пиран (Словения), в Йонийско море – Университетът на Патра (Гърция), в Средиземно море са Университетът на Сасари (Италия) и Университетът на Балеарските острови (Испания), в Карибския басейн – Университетът на Френските Антили, в Атлантическия океан – Университетът на Азорските острови (Португалия) и асоциираният Университет на Фарьорските острови (автономна област в Дания).
Участието на БСУ в този проект е резултат от съвместната близо двегодишна работа на партньорите, получила особена динамика след срещата на ректорите на първоначалните седем висши училища инициатори през месец септември 2023 г. в Льо Авър, Франция,  отбелязват от висшето училище. Там ректорът на БСУ проф. Милен Балтов предложи работното заглавие на настоящия Европейски университет. През този период се проведоха над 15 заседания на управителното тяло, два хакатона за синя икономика, една смесена интензивна програма и обмен на преподаватели и служители. Фокусът на дейностите в новия алианс, след като вече е одобрен за Европейски университет, ще бъде върху проблемите на морските региони и стимулиране на  разработването на иновативни решения, насочени към устойчиво развитие и справяне с екологични, икономически и социални предизвикателства, посочиха от БСУ.
Съвместната работа по проекта е свързана със създаване на нови учебни планове и програми по специалности за нуждите на морските региони, стимулиране на иновации по морска тематика, научни публикации и проекти фокусирани върху проблемите на крайбрежните региони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари