Частично бедствено положение в три общини обявява областният управител на Кюстендил заради недостиг на вода

От 10:00 часа днес областният управител на Кюстендил Александър Пандурски обявява със своя заповед частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево заради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила, с. Мурсалево, община Кочериново, и с. Слатино, община Бобошево.  Това съобщиха от областната администрация в Кюстендил.
Заповедта е и във връзка със състоянието на водохващане „Робовица“ и наложителните ремонтни дейности, които трябва да се извършат в спешен порядък, посочиха от администрацията.
Решението за обявяване на частичното бедствено положение е взето на заседание на Областния щаб за защита при бедствия, като предложението е подкрепено от всички членове на щаба. От областната администрация напомниха, че дни по-рано, на съвместно заседание, решение за обявяване на частично бедствено положение взеха и общинските щабове на Кочериново, Рила и Бобошево. 
Проблемите на водохващане „Робовица“, което осигурява вода на няколко населени места от трите общини, са дългогодишни, уточниха от областната администрация. Водохващането е строено през шестдесетте години на миналия век, а ремонтни дейности оттогава не са извършвани. През летния сезон дебитът на водата намалява, но и загубите в съоръженията и водопровода са значителни.
Във връзка с обявеното бедствено положение се въвежда в действие и областен план план за защита при бедствия и за взаимодействие с общинските щабове, уточниха още от областната администрация в Кюстендил.
Предстои да бъде ангажирана строителна фирма, която да извърши неотложните аварийно-възстановителни работи и да започне проектиране по основния ремонт на водохващане „Робовица“.  Ще се търси и съдействие от Междуведомствената комисия за осигуряване на средства.
В началото на миналия месец в Рила се проведе работна среща във връзка със започване на процедура по издаване на разрешително за водовземане за питейно-битово водоснабдяване от язовирите „Калин“ и „Карагьол“. Искането е с цел да се обезпечи нормалното водоснабдяване на хората, живеещи на територията на трите общини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари