НачалоИкономикаЧастният сектор в еврозоната бавно, но сигурно се свива

Частният сектор в еврозоната бавно, но сигурно се свива

Частният сектор в еврозоната се сви за втори пореден месец през август, тъй о секторът на услугите последва спадовете, отчетени при промишленото производство. Това сочат окончателни данни на проучване на „Стандард енд Пуърс глоубъл“ (S&P Global), цитирани от ДПА.
Окончателният композитен индекс Пи Ем Ай (PMI) на производствения сектор намаля до 18-месечен минимум, достигайки 48,9 през август спрямо 49,9 месец по-рано. Числата под 50,0 бележат свиване на производството.
Въпреки че все още е само умерен, темпът на спад, отчетен в проучването, е по-ясно изразен от този, наблюдаван през юли.
Индексът на мениджърите по доставките от сектора на услугите достигна 49,8 през август в сравнение с 51,2 през предходния месец. Така секторът премина на отрицателна територия за първи път от миналогодишният март.
Докато намалението при услугите е незначително, производството в промишлеността отбеляза трети пореден месец на свиване.
Темпът на отслабване на частния сектор остава умерен, съизмерим с тримесечното понижение на брутния вътрешен продукт (БВП) на страните – с едва 0,1 на сто. Въпреки това европейската е претърпяла най-слабия си период от девет години насам, ако се изключат данните, наблюдавани по време на разгара на пандемията през 2020 г., каза Крис Уилямсън, главен икономист в „Стандард енд Пуърс глоубъл“.
Влошаващата се икономическа активност отразява спадащото търсене. В същото време заетостта продължава да нараства, но темпото на създаване на работни места се забави на фона на по-песимистичните настроения сред бизнеса. 
Що се отнася до те, проучването сочи, че както разходите за суровини, така и цените на продукцията продължават да се понижават, осигурявайки известено облекчение за фирмите.
Сред големите страни членки на валутния съюз особено отчетлив е спадът на частния сектор в Германия.
Композитният индекс на германското производство достигна 27-месечно дъно, спадайки до 46,9 през август спрямо 48,1 през юли, докато при сектора на услугите – съответно до 47,7 от 49,7.
Въпреки че във Франция и Испания промишленото производство продължи да нараства, темповете на увеличение се забавиха. Във Франция до 7-месечен минимум, а в Испания – до минимум от 17 месеца.
Частният сектор в Италия продължи да се свива, но с по-спокоен темп в сравнение с юли.
Френският композитен индекс на производството се понижи до 50,4 през август, докато през предходния месец бе 51,7. Това представлява най-слабото разширяване на производството в частния сектор на страната в поредица от 17 месеца на растеж. Индексът на услугите достигна 51,2 през август, от 53,2 през юли.
Италианският частен сектор отчете 49,6 през август в производствения сектор, докато през юли бе на ниво 47,7. Индексът при услугите регистрира 50,5 спрямо 48,4 през юли, за да сигнализира за подновено търсене.
Частният сектор на Испания се насочи към стагнация през август, като производственият сектор и секторът на услугите регистрираха незначителни растежи. Индекс на производството отбеляза 50,5 през август в сравнение с 52,7 през юли, докато този на услугите – 50,6 спрямо 53,8.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО