Четири министерства и 24 държавни организации ще участват във военноморско учение „Бриз – 2024“, което започва от днес

Националното военноморско учение „Бриз – 2024“ с международно участие започва от днес, 4 юли. До 14 юли учението ще се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в райони, които са обявени предварително.   
В „Бриз – 2024“ ще участват военни кораби, летателни средства, безпилотни подводни апарати, водолазни групи и щабни офицери от Военноморските сили на България, Албания, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Военноморското командване на НАТО, Командването за специални операции в Европа SOCEUR, Тренировъчния център на НАТО по морски възпиращи операции (NMIOTC), Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на НАТО за противодействие и обезвреждане на морски мини, Щабния елемент за интеграция на силите на НАТО в България, Щаба на отбраната (ЩО), Съвместното командване на силите (СКС), Сухопътните войски (СВ), Военновъздушните сили (ВВС), ВА ,,Г.С. Раковски“, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, дирекция ,,Специални операции и борба с тероризма“ – МВР (ДСОБТ-МВР) и представители на държавни ведомства, агенции и неправителствени организации.
На 6 юли 2024 г. в пристанище Бургас ще акостират корабите от Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea), които също ще вземат участие в „Бриз – 2024“. Противоминната военноморска група в Черно море започна работа в понеделник. Операцията се провежда само в териториалните води на България, Турция и Румъния и е мирна по характер, заяви по-рано днес служебният министър на отбрана Атанас Запрянов. 
Основната цел на учението е да се повишат оперативната съвместимост и взаимодействието между страните, участващи в учението, чрез изпълнение на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция в отговор на криза и ликвидиране на последствията от крупни аварии и инциденти.         
Двадесет и осмият „Бриз“ през 2024 г. продължава традицията от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество и взаимодействието с неправителствени организации и частни компании в многонационална среда. В учението ще участват четири министерства, 24 държавни организации, правителствени и неправителствени организации, доброволчески сдружения и частни компании. 
За поредна година в учението ще се включи и Европейската агенция за морска безопасност (EMSA), която следи за прилагане на съответното законодателство, свързано с намаляването на риска от морски произшествия, загубата на човешки живот в морето и замърсяването на морето от кораби.        
Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на „Бриз – 2024“. Офицер, провеждащ учението и директор на учението, е капитан І ранг Ваньо Мусински – началник на Щаба на Военноморските сили. Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари