Четири общини в Софийска област организират училищно състезание по въпросите за опазване на околната среда и климатичните промени

Рекламирай в beZpartien.bg

Община Челопеч и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, съвместно с Община Златица и СУ „Св. Паисий Хилендарски“, Община Копривщица и СУ „Любен Каравелов“, както и Община Мирково и ОУ „Георги Бенковски“, организират училищно състезание по въпросите за опазване на околната среда и климатичните промени във връзка с проект  „Устойчиви решения за смекчаване и адаптация към изменението на климата в малките общини”. Това съобщиха от Община Челопеч. 
Състезателите от всеки училищен отбор ще представят какво е направено в тяхното населено място и каква е ползата за населението. Учениците ще премерят сили и в образователни екологични игри, обясниха още от общинската администрация на Челопеч.  
Общата стойност на проекта е 884 883,70 лв., като европейското финансиране възлиза на 867 712,14 лв. От Община Челопеч обясниха, че с тези средства се направени фотоволтаична инсталация за сградата на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Община Челопеч, зарядна станция за електромобили, захранена от фотоволтаична инсталация, на територията на обществен паркинг в Община Челопеч, фотоволтаична инсталация за производство на електрическа енергия от възобновяем източник за нуждите на сградата на младежкия център в Община Копривщица, предоставяне на 250 домакинствата на домашни компостери за биоразградими отпадъци с обем 1000 литра в Община Златица, както и соларни система за битово горещо водоснабдяване за нуждите на ДГ „Дора Габе“ и ОУ „Георги Бенковски“ в Община Мирково. 
Срокът на изпълнение на проекта е 22 месеца и е до 30 април тази година. На 26 март от 13:30 часа в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Община Челопеч, ще се проведе училищното състезание по въпросите за опазване на околната среда и климатичните промени.
БТА припомня, че Часът на Земята ще бъде отбелязан на 23 март. От природозащитната организация WWF отново призовава за живот в хармония с природата. Фокусът на кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“ е върху неразривната връзка между хората и околната среда, която хилядолетия наред поддържа развитието на човешките цивилизации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *