Четиригодишните съвместни усилия на родители, учители и Община Русе правят възможно спортуването на над 500 деца в училищен салон

Благодарение на четиригодишна борба и съвместните усилия на родители, учители и Община Русе над 500 деца отново могат да спортуват във физкултурния салон на училище „Иван Вазов“. Това каза за БТА директорът на учебното заведение Теодора Йорданова.
Тя припомни, че пукнатините в пода на салона са установени през януари 2020 г. Това е довело до незабавно прекратяване на учебните занятия там. „От тогава повече от четири години при неблагоприятни атмосферни условия учениците ни се налага да спортуват в коридорите, класните стаи, както и в част от сутерена на учебното заведение, където е пригодено помещение за фитнес“, споделя Йорданова.
Междувременно за този проблем са уведомени от Регионалното управление на образованието и Община Русе. „Направихме геодезическо проучване. Стана ясно, че салонът е опасен и пропада. Ремонтът обаче не беше по силите на училищния бюджет и на Общината“, каза още Теодора Йорданова.
Припомняме, че тогава и местната администрация кандидатства с проект пред Министерството на младежта и спорта, който през лятото на миналата година беше одобрен и средствата в размер на повече от 400 000 лв. бяха осигурени.
С тях е изградена система инжекционни пилоти и нова стоманобетонна обрамчваща система, които поемат товара от увредените носещи зидове. Във вътрешната част на салона са освежени стените, подменена е настилката и са монтирани нови енергоспестяващи стъклопакети. Закупен е нов баскетболен кош и мрежа за волейбол.
Първи в обновения фзикултурен салон влизат първокласниците за тържеството по случай на края на учебната година. По-големите ученици ще могат да спортуват в него до края на юни.
Йорданова уточни, че предстои да се отделят средства от бюджета на училището и за освежаване и на коридорите към салона през лятото. Планира се още саниране на сградата на учебното заведение, от ремонт се нуждае и училищният двор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари