Читалище „Братство 1869“ Кюстендил отбелязва 155 години от създаването си

Кюстендилското читалище „Братство 1869“  отбелязва днес 155 години от създаването си, съобщиха от културния институт. Отваряйки врати, кюстендилското читалище дава началото на библиотеката, театъра и историческия музей в града. Тогава неизвестен калиграф е записал в първия устав на читалището впечатляващия девиз „Богатството е смертно, добродетелта – безсмертна“. Този девиз е крепял през годините на възход и униние духа на кюстендилци за културно възраждане и просперитет, крепи духа и традициите ни и в днешния ден, ще продължи да поддържа оптимизма и пази нашата идентичност, каза председателят на читалището Иван Андонов.
Най-голямото кюстендилско читалище е основано под името „Българско читалище“ в сградата на взаимното училище „Св. св. Кирил и Методий“. То носи последователно имената „Цвят“, „Българско читалище“, „Развитие“, „Кирил-Методиевско читалище“, „Братство“, „Васил Коларов“ и отново „Братство“. Целта на читалището (според устава от 1879 г.) е да повишава образованието на населението на Кюстендил, Кюстендилско и по възможност в Македония, да подпомага бедни ученици, да създаде библиотека. Първата пиеса, поставена на читалищната сцена, е „Зла жена“ (на 8 февруари 1873 г.).
Читалището е родоначалник и на музейното дело в града (1907). Първите сведения за читалищно кино датират от 1900 г., а през 1914 г.читалищният салон е нает за кинопрожекции. През 1886 г. читалищната библиотека разполага с 205 тома, а в читалището се поставят и основите на музикалното дело в града, разказват още от културната институция.
В края на творческия сезон и в чест на рождения ден читалище „Братство 1869“ обяви Третите годишни награди за изкуство 2024, а официалното отбелязване на юбилея започва тази вечер от 18:00 часа.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари