Читалище “Надежда 1869” чества 155 години от създаването си и обявява дарителска кампания

Читалище “Надежда 1869” – един от символите на парламентаризма и държавността в новата история на България, чества 155 години от създаването си и обявява дарителска кампания за възстановяване на срутилата се сцена, съобщи за БТА арх. Донка Колева, председател на читалищното настоятелство. Тя припомни, че читалището е най-старият културен институт, положил началото на библиотечното и музейното дело, на театъра, киното и художествената галерия във Велико Търново. Основано е на 8 юни 1869 г. в стаята при църквата „Св. Никола” от Димитър Хаджипавли Иванов – виден търновски търговец, общественик, дарител, член на революционната емиграция, последовател на Христо Ботев в кръга на вестник „Нова България” и участник в Сръбско-турската война от 1876 г.
Първата читалищна сграда с театрален салон в България е построена от 6 май 1885 г. до края на 1886 г. Проектът е изработен и подарен от австроунгарския инженер Франц Белабел. За подпомагане на строителството и обзавеждането е създаден фонд за набиране на средства, а сред дарителите са Стефан Стамболов, княз Александър Батенберг, княз Фердинанд Сакскобургготски и много търновци, разказа арх. Колева.
Читалище „Надежда“ е свързано с исторически събития, важни за утвърждаването на българската държава. На 2 август 1887 г. в сградата на читалището Фердинанд Сакскобургготски полага клетва за български княз. На същото място заседават Третото Велико народно събрание (19.10.1886 г.), Четвъртото Велико народно събрание (3-17 май 1893 г.) и Петото Велико народно събрание (9 юни-9 юли 1911 г.).
През юни 1911 г. на фасадата на театралния салон за първи път у нас е изписан девизът “Съединението прави силата”.
От създаването си до днес читалището е сред най-активните културни институти във Велико Търново. Ежегодно в него се организират над 100 събития – конференции, концерти, кинопрожекции, театрални спектакли.
С тържествен концерт „Надежда и приятели“ и празнична наздравица годишнината ще бъде отбелязана на 11 юни от 18:00 часа. Тогава ще бъде обявена и дарителската кампания за набиране на средства за ремонт и възстановяване на сцената в читалищния салон. Идеята е след пет години, когато ще се чества 160 години от основаването на читалището, с дарителски средства и помощ от съмишленици, да бъде възстановена сцената, за да се върне блясъкът на емблематичния театрален салон, посочи архитект Колева.
Тя припомни, че в периода от 1992-2001 г. по сградата са извършени консервационни и реставрационни дейности на етапи, но само на салона и фоайетата, без сцената и помещения към нея, с финансиране от Община Велико Търново и Конфедерация Швейцария по проект “Красиво Велико Търново” за около 500 000 лв. Днес, сцената е аварирала поради износване на покривната конструкция и незавършване на възстановителните работи. Това създава сериозни проблеми по използването и опазването на историческия театрален салон, обявен за културна ценност от национално значение.
През 2018 г. с финансовата помощ на Министерството на културата бе изготвен актуализиран проект „Реставрация и адаптация на читалище „Надежда 1869” – сцена” в части архитектура, конструкции, геодезия, пожарна безопасност, сценично оборудване, електро, отопление и вентилация на обща стойност 1 500 000 лв. От тогава до днес читалищното настоятелство търси финансиране за възстановяване на разрушената сцена по различни проекти, но без успех. Това е причината да обявим национална дарителска кампания, каза арх. Донка Колева. Явно, както в миналото така и днес, една от задачите на читалищното настоятелство е да търси средства и подкрепа за културната си дейност и сградния си фонд. 
Празничният 11 юни ще започне с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Димитър Хаджипавли Иванов- пръв председател на читалището. Във фоайето ще бъде открита изложбата „Творците на Надеждата“, след което ще започне празничният концерт.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари