Членове на военното и политическото ръководство на МО, военнослужещи и цивилни служители бяха отличени по повод 20-ата годишнина от приемането на България в НАТО

Рекламирай в beZpartien.bg

На тържествена церемония по повод 20-ата годишнина от членството на България в НАТО министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев награди членове на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната, военнослужещи от Българската армия (БА) и цивилни служители. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).
Тагарев отбеляза както трудностите в процеса на реформиране, така и значението на членството в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). По думите му през годините разбирането за необходимостта от боеспособна армия е било загубено в различни или в почти всички политически конфигурации. „Това доведе до много сложни проблеми, но към днешния ден това разбиране се завърна“, подчерта той.
Военният министър в оставка беше категоричен, че днес са създадени условия за ускорено развитие на отбранителните способности, повишаване статута на военнослужещите, бързо превъоръжаване. „Това може би не е напълно достатъчно и трябва да се набележат допълнителни мерки, но съм длъжен да отбележа, че към днешния ден България стои най-добре в НАТО от присъединяването досега. Имаме уважението на нашите съюзници, имаме разбирането за проблемите, много от тях са общи или сходни и търсим заедно решение. Имаме заслугата и щастието да бъдем част от този най-мощен политико-военен съюз и по този начин да получаваме гаранции за нашата сигурност, като работим заедно с нашите съюзници“, каза още Тагарев по време на церемонията.
Тодор Тагарев награди началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов за принос по осъществяване на общата политика с военните структури на НАТО в контекста на изпълнението на мисиите и задачите на Въоръжените сили, за изграждането и поддържането на необходимите отбранителни способности, ускоряването на процесите по превъоръжаване и модернизация в съответствие със стандартите на НАТО и активно ръководство със знак „20 години България в НАТО“. 
„Не приемам наградата лично. Приемам я от името на всички военнослужещи, които служеха в трудните години на безвремие от края на 90-те, докато се взе политическото решение да встъпим в Организацията на Северноатлантическия договор. От името на хилядите военнослужещи, които работиха, за да покрием стандартите за членство в НАТО, от името на тези, които участваха в мисии и операции, в безброй учения по полигони, по въздух суша и море, за да може достойно да празнуваме 20-ата годишнина от членството в НАТО“, каза адмирал Емил Ефтимов.
„Иска ми се, отбелязвайки годишнината, най-сетне армията да получи лъч надежда, и то не само с инвестиции, а и с отношение, защото хората с пагон го заслужават“, категоричен беше той.
По повод годишнината, със знак „20 години България в НАТО“, бяха наградени заместник-министър Атанас Запрянов, заместник-министър Станимир Георгиев, постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев,  генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски – началник ВМА, флотилен адмирал Боян Медникаров – началник на ВВМУ, доц. д-р Соня Пенкова – директор на Националния военно-исторически музей, полковник Иван Инковски – началник на военно-географската служба, представители на Военната академия, членове на политическия кабинет на министъра на отбраната, директори на дирекции, военнослужещи и служители в Министерството на отбраната и Българската армия.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов награди военнослужещи за принос при осъществяване на съвместни дейности с военните структури на НАТО.
По-рано днес министърът на отбраната в оставка награди военнослужещите от 101-ви алпийски полк, които преди дни, по време на съвместната подготовка „Родопи – 24“, проведоха операция по спасяване на бедстващи хора в Източните Родопи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *