Членството на България в НАТО даде гаранция за нашата сигурност, стабилност и просперитет, заяви Атанас Запрянов

Членството на България в НАТО даде гаранция за нашата сигурност, стабилност и просперитет. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на откриването на фотографската изложба „20 години България в НАТО“, посветена на годишнината от присъединяването на страната ни към Организацията на Северноатлантическия договор. Изложбата е на моста до Националния дворец на културата (т.нар. „Мост на влюбените“).
Въоръжените ни сили извървяха един грандиозен път на развитие и трансформация, за да ги видим в днешното им състояние и да погледнем в бъдещето така, както е планирано, съгласно нашите планове и плановете за изграждане на способности за колективната отбрана, коментира Запрянов.
За голяма част от присъстващите на това събитие тези 20 години са част от нашия живот и ние ще имаме възможност още веднъж във фотосите да видим основни моменти от развитието на Българската армия като член на НАТО през тези 20 години, посочи министърът. България завърши пълната си интеграция на Въоръжените сили през 2009 г., заяви още Атанас Запрянов.
Изложбата е посветена на 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО и включва фотографии, заснети от военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната, структури, подчинени на министъра на отбраната и видовете въоръжени сили. Включените кадри илюстрират участието на страната ни в мисии, операции и учения на Алианса и българския принос в колективната отбрана през последните две десетилетия.
Събитието е част от Националната програма с инициативи за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО и 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор. Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да видят експозицията до 4 юни 2024 г.
На 29 март 2004 г. във Вашингтон България депозира документите си по присъединяването към Северноатлантическия договор и с това става част от политическия и военен съюз НАТО. Заедно със страната ни се присъединяват и Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари