Членството на България в НАТО е и една от основните обвързаности в Европейското семейство, каза областният управител на Търговище Гергана Цонева

Рекламирай в beZpartien.bg

Българската телеграфна агенция (БТА) представи изложбата „75 години НАТО и 20 години България в НАТО”. Тя е по повод 20 години от приемането на България в НАТО и бе открита генералния директор на БТА Кирил Вълчев и Огнян Герджиков – председател на Народното събрание през 2004 г., когато България ратифицира Северноатлантическия договор.
В близо 80 снимки и факсимилета на документи, съхранявани в архивите на БТА, е проследена историята на НАТО и пътя на България към него.
Изложбата бе представена виртуално в националните пресклубове на БТА в страната. В Националния пресклуб на БТА в Търговище експозицията проследиха областният управител на Търговище Гергана Цонева, пресаташето на общинската администрация Станислава Сокалова и старши сержант Даниел Аврамов от военно формирование 54060 в Шумен.
„Радвам се, че можахме да видим изложбата, посветена на 20-ата годишнина от членството на България в НАТО, тъй като НАТО е един от основните гаранти за сигурността на България, а сигурността става един все по-съществен аспект от управлението на една държава. В тази връзка ние още веднъж получаваме гаранции, че не сме сами и че в случай на нужда има кой да гарантира нашата сигурност. Освен всичко друго, членството на България в НАТО е и една от основните обвързаности в Европейското семейство“, каза по време на изложбата Гергана Цонева. 
В продължение на казаното от областния управител, говорителят на общинската управа Станислава Солакова добави, че: „НАТО е и едно семейство, в което всички членове споделят общи демократични принципи и ценности. Това е доказателство, че тези ценности могат да се изповядват във всяка една точка на света, независимо от националност, от етнос и от религия“.
Ст. Сержант Аврамов разказа, че има няколко задгранични мисии в редиците на българската армия. Бил е в контакт с много от многонационалните войски на Алианса. „Работим доста успешно. Усеща се една съпричастност между различните родове войски, които се намират на различни места, където ще изпълняват поставените им задачи. Колаборацията между нас винаги е била на доста високо ниво“, каза тя. По думите му най-запомнящата се мисия ще остане първата за него – в Кербала, Ирак, през 2003 г. Тежка мисия, белязана с трагедията, застигнала много от колегите му, сред тях и лични приятели. 
„По някой път е трудно човек да забрави, това което е видял и преживял. Но, слава на Бога, че му дава сили да продължи напред и да му помогне да се изгради като личност. Всеки един от нас разбира кое всъщност е ценното в живота. Приоритетите на човек се променят“, каза военният. 
Аврамов разказа, че е дарил на възпитаниците на Профилираната гимназия за изобразителни изкуства „Джон Атанасов“ свои дрехи и вещи от времето на мисиите си. „Хареса ми инициативата на училището да участва в проект за оборудване на кабинета им по история като представят различни атрибути, свързани с историята на Българската армия. Реших да им помогна. За мен беше важно децата, когато влизат в кабинета по история, да имат по-добра реална представа за нещата, които ще изучават“, обясни старши сержант Даниел Аврамов. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *