Членството на България в НАТО вече 20 години е гарант за сигурността и просперитета на българските граждани, каза Таня Михайлова

Рекламирай в beZpartien.bg

Членството на България в НАТО вече 20 години е гарант за сигурността и просперитета на българските граждани, каза Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи, по време на националната конференция на тема „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. Форумът е под егидата на правителството в оставка. Организатор е Дипломатическият институт към министъра на външните работи, съвместно с Информационния център на Министерство на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност.
Тази година Алиансът отбелязва своята 75-годишнина, припомни тя. По думите ѝ 29 март се нарежда до паметните дати в историята на модерната българска държава. Като член на НАТО ние сме заедно с още 31 държави. Заедно имаме население повече от половин милиард, едва 8% от населението на Земята, но произвеждаме 20% от богатството на света, защото сме свободни, каза още Михайлова.
Ако не бяхме влезли в НАТО, щяхме да се провалим и за ЕС, каза Соломон Паси, външен министър в периода 2001 – 2005 г. и президент на Атлантическия клуб в България. НАТО беше големият трамплин за членството ни в ЕС, каза още Паси. Беше извършена огромна работа зад сцената – от българските военни, дипломати, администрация, добави той. Паси отбеляза, че можем да очертаем три политически поколения, които надграждаха това, до което сме стигнали днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *